Prehrana kod GERB-a
Definicija
GERB, gastroezofagealna refluksna bolest, je stanje kod kojega dolazi do vraćanja - refluksa, kiselog, tekućeg sadržaja želuca u jednjak. S obzirom da jednjak nema specijalan sloj koji bi ga štitio od agresivne kiseline poput želučane, kontakt kiseline i jednjaka izaziva osjećaj peckanja u predjelu prsa ili grla. Ovaj osjećaj peckanja poznat je kao žgaravica.
Ponekad se kao posljedica GERB-a javlja regurgitacija, odnosno povrat želučanog sadržaja do usta.
GERB se najčešće razvija usljed oslabljene funkcije ezofagealnog sfinktera, kružnog mišića koji predstavlja svojevrstan ventil između jednjaka i želuca. U normalnim okolnostima, taj "ventil" je otvoren za prolaz hrane iz jednjaka u želudac, no kada hrana dospije u želudac, "ventil" se zatvara i onemogućuje povrat želučanog sadržaja u jednjak. Međutim, kada sfinkter oslabi, ili kada se opušta u pogrešno vrijeme, sadržaj želuca vraća se iz želuca u jednjak.
Jedna od najjednostavnijih metoda ublažavanja simptoma GERB-a odnosi se na promjene nekih životnih navika, u prvome redu onih prehrambenih.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345