Rižoto od graška i limuna

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Rižoto od graška i limuna predstavlja savršen spoj svježine i kremaste teksture. Grašak donosi prirodnu slatkoću i obilje hranjivih tvari poput proteina i vlakana, dok limun svojim sokom i koricom unosi osvježavajuću notu koja rižotu daje posebnu aromu i laganost. Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pažljivom dodavanju temeljca i miješanju, rižoto dobiva karakterističnu kremastu strukturu. Idealno je jelo za proljetne i ljetne dane, ali i za sve koji žele zdravi i ukusni obrok.
Sastojci
-
300 g riže za rižoto (Arborio ili Carnaroli)
-
1 šalica svježeg ili smrznutog graška (oko 150-200 g)
-
Naribana korica i sok od 1 limuna
-
1 luk, sitno nasjeckan
-
1-2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
-
1 litra povrtnog temeljca (ili voda s kockom za juhu)
-
60 g maslaca
-
60 g ribanog parmezana
-
2 žlice maslinovog ulja
-
Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
-
Po želji: svježi listići bosiljka ili peršina za dekoraciju
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 350 g):
-
Energija: 400 kcal
-
Proteini: 12 g
-
Masti: 10 g
-
Ugljikohidrati: 60 g
-
Vlakna: 6 g
-
Prirodni šećeri: 5 g
Priprema:
-
Zagrijte temeljac u loncu i držite ga toplim tijekom cijele pripreme.
-
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje i polovicu maslaca, dodajte nasjeckani luk i pirjajte na srednjoj vatri 5-10 minuta dok ne omekša, ali ne posmeđi. Dodajte češnjak i kratko popržite.
-
Umiješajte rižu i miješajte dvije minute da upije okuse. Po želji dodajte bijelo vino i miješajte dok alkohol ne ispari.
-
Počnite dodavati temeljac po kutlačama, čekajući da riža upije tekućinu prije dodavanja nove. Miješajte često kako bi rižoto dobio kremastu teksturu. Kuhajte 16-18 minuta.
-
Pet minuta prije kraja kuhanja dodajte grašak i nastavite miješati. Po potrebi dodajte još temeljca da rižoto ostane kremast.
-
Maknite s vatre, umiješajte preostali maslac, parmezan, limunovu koricu i sok. Dobro promiješajte i začinite solju i paprom po ukusu.
-
Ostavite rižoto da odstoji dvije minute prije posluživanja.
Prijedlog za serviranje:
Poslužite rižoto topao, ukrašen svježim listićima bosiljka ili peršina, s dodatnim parmezanom i nekoliko kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Odlično se slaže s laganim bijelim vinom i svježom salatom.
Dodatni savjeti:
-
Za intenzivniju zelenu boju i dodatnu kremastost, dio graška možete usitniti u pire i umiješati u rižoto.
-
Ako nemate limun, možete koristiti limetu ili dodati malo limunovog octa za osvježavajuću notu.
-
Umjesto povrtnog temeljca, možete koristiti i pileći temeljac za bogatiji okus.
-
Rižoto možete obogatiti i dodatkom mente ili peršina za dodatnu svježinu.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Vegetarijanska prehranaRižoto s graškom i špinatom40 min12345
-
Vegetarijanska prehranaLjetna riža35 min12345
-
Vegetarijanska prehranaProljetni povrtni rižoto50 min12345
-
Vegetarijanska prehranaUkusna riža sa grahom30 min12345
-
Vegetarijanska prehranaBrzi i zdravi ručak10 min12345
Popularni recepti
-
Blagdanska jelaUskrsna šunka u kruhu3 h12345
-
Kruh i pecivaTalijanska uskrsna pogača2:30h12345
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
-
Niskomasna prehranaZobena kaša sa slaninom i sirom20 min12345
-
Niskokalorična jelaZapečeni poriluk s krumpirom45 min12345
-
JuheJuha od batata sa slaninom45 min12345