Rižoto od graška i limuna

Rižoto od graška i limuna

Rižoto od graška i limuna
  • Objavljeno: Srijeda, 13.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Lagani i kremasti rižoto od graška i limuna savršen je izbor za osvježavajući obrok bogat okusima i hranjivim tvarima.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 50 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rižoto od graška i limuna predstavlja savršen spoj svježine i kremaste teksture. Grašak donosi prirodnu slatkoću i obilje hranjivih tvari poput proteina i vlakana, dok limun svojim sokom i koricom unosi osvježavajuću notu koja rižotu daje posebnu aromu i laganost. Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pažljivom dodavanju temeljca i miješanju, rižoto dobiva karakterističnu kremastu strukturu. Idealno je jelo za proljetne i ljetne dane, ali i za sve koji žele zdravi i ukusni obrok.

Sastojci

  • 300 g riže za rižoto (Arborio ili Carnaroli)

  • 1 šalica svježeg ili smrznutog graška (oko 150-200 g)

  • Naribana korica i sok od 1 limuna

  • 1 luk, sitno nasjeckan

  • 1-2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana

  • 1 litra povrtnog temeljca (ili voda s kockom za juhu)

  • 60 g maslaca

  • 60 g ribanog parmezana

  • 2 žlice maslinovog ulja

  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

  • Po želji: svježi listići bosiljka ili peršina za dekoraciju

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 350 g):

  • Energija: 400 kcal

  • Proteini: 12 g

  • Masti: 10 g

  • Ugljikohidrati: 60 g

  • Vlakna: 6 g

  • Prirodni šećeri: 5 g


Priprema:

  1. Zagrijte temeljac u loncu i držite ga toplim tijekom cijele pripreme.

  2. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje i polovicu maslaca, dodajte nasjeckani luk i pirjajte na srednjoj vatri 5-10 minuta dok ne omekša, ali ne posmeđi. Dodajte češnjak i kratko popržite.

  3. Umiješajte rižu i miješajte dvije minute da upije okuse. Po želji dodajte bijelo vino i miješajte dok alkohol ne ispari.

  4. Počnite dodavati temeljac po kutlačama, čekajući da riža upije tekućinu prije dodavanja nove. Miješajte često kako bi rižoto dobio kremastu teksturu. Kuhajte 16-18 minuta.

  5. Pet minuta prije kraja kuhanja dodajte grašak i nastavite miješati. Po potrebi dodajte još temeljca da rižoto ostane kremast.

  6. Maknite s vatre, umiješajte preostali maslac, parmezan, limunovu koricu i sok. Dobro promiješajte i začinite solju i paprom po ukusu.

  7. Ostavite rižoto da odstoji dvije minute prije posluživanja.

Prijedlog za serviranje:

Poslužite rižoto topao, ukrašen svježim listićima bosiljka ili peršina, s dodatnim parmezanom i nekoliko kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Odlično se slaže s laganim bijelim vinom i svježom salatom.

Dodatni savjeti:

  • Za intenzivniju zelenu boju i dodatnu kremastost, dio graška možete usitniti u pire i umiješati u rižoto.

  • Ako nemate limun, možete koristiti limetu ili dodati malo limunovog octa za osvježavajuću notu.

  • Umjesto povrtnog temeljca, možete koristiti i pileći temeljac za bogatiji okus.

  • Rižoto možete obogatiti i dodatkom mente ili peršina za dodatnu svježinu.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti