Bobičasto voće - hrana za mozak
Uvođenje bobičastog voća u svakodnevnu prehranu može održati vaš mozak vitalnim te spriječiti gubitak pamćenja.
"Pored antioksidativnih svojstava, koja su nam već poznata, otkrili smo da bobičasto voće ima izravan utjecaj na mozak", WebMD prenosi izjavu znanstvenika Marshalla Millera.
Istraživači su laboratorijskim istraživanjima ustanovili da konzumiranje bobičastog voća ima pozitivan učinak na puteve moždanih signala, koji, ukoliko se naruši njihovo funkcioniranje, mogu uzrokovati razne upale i smrt moždanih stanica. Na taj način se sprječavaju moždani poremećaji kao što su Alzheimerova bolest i demencija.
Bobičasto voće mijenja način na koji moždani neuroni međusobno komuniciraju. Ove promjene su ključne kako bi se spriječilo oštećenje moždanih stanica, a time i poboljšala kontrola pokreta.
Prethodna istraživanja su pokazala da grožđe i borovnice poboljšavaju funkcije mozga u starijih odraslih ljudi s blagim mentalnim poremećajima.
Istraživači kažu da je potrebno više istraživanja kako bi otkrili jesu li pozitivni učinci na funkcije mozga rezultat pojedinačnih spojeva dijela bobice ili su pak rezultat jedinstvene kombinacije spojeva svakog bobičastog voća.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345