Brza hrana smanjuje IQ kod djece
Britanski znanstvenici su pronašli vezu između pretjerane konzumacije brze hrane i smanjenja razine inteligencije.
Britanski znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 4.000 djece iz Škotske u dobi od 3 do 5 godina. Znanstvenici su proučavali njihove prehrambene navike, a u obzir su uzeli prethodno izmereni kvocijent inteligencije te socijalni i ekonomski status roditelja.
Znanstvenici su utvrdili da djeca koja jedu svježe i kuhane namirnice imaju veću vjerojatnost da će odrasti s višim kvocijentom inteligencije, za razliku od djece koja često jedu brzu hranu.
"Ovo istraživanje pruža čvrste dokaze koji će podržati raznovrsnu prehranu i smanjenje konzumiranja brze hrane, naročito kod djece", NetDoctor prenosi izjavu dr. Sophie vom Stumm.
Znanstvenici su ustanovili da djeca, čiji su roditelji višeg socio – ekonomskog statusa, rjeđe konzumiraju brzu hranu, dok djeca iz nižih socio – ekonomskih obitelji češće jedu brzu hranu.
Pretilost je ozbiljan problem, a sve je češći među djecom, stoga je od izrazite važnosti da djeca jedu raznoliko te da ih naučite kako zdrava prehrana može biti i ukusna.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345