Kava smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva!

Novo istraživanje američkih otkriva da svakodnevnim ispijanjem kave, čak i one koja ne sadrži kofein, može smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva.
Rak debelog crijeva je jedan od najčešćih vrsta raka diljem svijeta, a dosadašnja istraživanja su pokazala da usvajanjem određenih životnih navika možete spriječiti njegov nastanak. Kada je u pitanju prevencija raka debelog crijeva, prehrambene navike su vrlo važne.
U istraživanju je sudjelovalo 5145 osoba koje boluju od raka debelog crijeva i njih 4097 koje ne boluju. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim prehrambenim navikama, uključujući i učestalost konzumiranja kave.
Rezultati istraživanja su pokazali da osobe koje svaki dan popiju jednu do dvije šalice kave imaju za 26% manji rizik od nastanka raka debelog crijeva, u odnosu na osobe koje kavu piju rijetko ili nikako, a rizik je bio još manji kod sudionika koji piju više od 2 šalice kave dnevno.
Kava ima moćno antioksidacijsko svojstvo i može smanjiti rizik od nastanka kancerogenih stanica unutar debelog crijeva.
Prethodna istraživanja su pokazala da kava ima blagotvoran učinak na koncentraciju i pamćenje, smanjuje rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava, srčanog i moždanog udara.
Saznajte što se događa s vašim tijelom kada svaki dan pijete kavu!
-
Recept dana
-
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345