Ljute papričice mogu produljiti životni vijek
Osobe, koje svakodnevno konzumiraju ljute papričice, imaju manji rizik od nastanka niza bolesti i prijevremene smrti, otkriva nam to novo istraživanja američkih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ.
Ljute papričice sadrže niz aktivnih spojeva, od kojih je kapsaicin najpoznatiji zbog svojih antioksidacijskih, protuupalnih i antikancerogenih svojstava. Svakodnevnim konzumiranjem ljutih papričica ćete smanjiti rizik od nastanka različitih vrsta raka, bolesti respiratornog sustava i srčanih bolesti.
Najzdravije poznato bilje i začine, među kojima je i ljuta papričica, možete potražiti u članku 10 najzdravijih začina koje morate imati u kuhinji.
Svi ljuti začini imaju dobro djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma, ali i začini, kao što su kurkuma, đumbir ili cimet, izjavila je voditeljica istraživanja prof. Jun Lv.
Ovo nije prvo istraživanje koje ukazuje na pozitivno djelovanje ljutih papričina na zdravlje cjelokupnog organizma. Prethodna istraživanja su pokazala da ljute papričice smanjuju razinu slobodnih radikala i jačaju imunitet. Preliminarna istraživanja, provedena na laboratorijskim miševima, su pokazala da ljute papričice potiču sagorijevanje stanica masti.
Stručnjaci savjetuju da ljute papričice definitivno uvedete u svakodnevnu prehranu. Jedite ih što češće svježe jer su one djelotvornije u zaštiti od bolesti, u odnosu na sušene, konzervirane i termički obrađene.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345