Masna riba potiče zdravlje mozga
Znanstvenici su otkrili da dvije porcije masne ribe tjedno može smanjiti rizik od nastanka moždanog udara, a tvrde kako riblji suplementi nemaju tako dobar učinak.
Britanski znanstvenici su promatrali zdravlje 800.000 ljudi na području 15 zemalja. Tijekom istraživanja je 34.817 osoba doživjelo moždani udar. Znanstvenici su u obzir uzeli i ostale životne navike poput pušenja, tjelovježbe i načina prehrane.
Sudionici, koji su masnu ribu jeli 2 puta tjedno, imali su za 6% manji rizik od nastanka moždanog udara, dok sudionici koji su uzimali riblje suplemente nisu imali smanjeni rizik od nastanka moždanog udara.
Istražite mitove i činjenice o ribi i ribljim proizvodima!
Prethodna istraživanja su pokazala da masna riba može zaštititi zdravlje srca i cjelokupnog kardiovaskularnog sustava.
Stručnjaci preporučuju da svaka osoba treba jesti 2 porcije od 140g masne ribe tjedno, a najbolji izbor su losos, sardine, haringa i skuša.
"Iz prethodnih istraživanja znamo da je konzumacija ribe odlična za cjelokupno zdravlje organizma", DailyMail prenosi izjavu dr. Petera Colemana, koji je dodao kako "ovo istraživanje pokazuje da masna riba može zaštititi i zdravlje mozga."
Saznajte kako prepoznati svježu ribu!
Iako se smanjenje rizika od 6% možda ne čini velikim, ali ono je značajno i ne može se zanemariti. Rizik još više možete smanjiti ako uvedete svakodnevnu tjelovježbu te zdravu i uravnoteženu prehranu.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345