Rajčice štite srce
Prehrana koja je bogata rajčicama može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara, tvrde finski znanstvenici.
Oni su proučavali utjecaj likopena - crvenih tvari koje se nalaze u rajčicama, crvenim paprikama i lubenicama.
U istraživanju je sudjelovalo 1.031 muškarac koji su bili podijeljeni u 4 grupe, ovisno o razini likopena u krvi. Razinu likopena u krvi sudionika su mjerili na početku istraživanja, a potom su njihovo zdravlje promatrali u razdoblju od 12 godina.
Grupu s najmanje likopena u krvi je činilo 258 muškaraca, a njih 25 je doživjelo srčani udar. S druge strane, u grupi s najviše likopena u krvi, koju je činilo 259 muškaraca, bilo je tek 11 srčanih udara.
Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Neurology pokazuje da prehrana bogata likopenom smanjuje za čak 55% rizik od nastanka srčanog udara.
"Ovo istraživanje potvrđuje važnost redovitog unosa voća i povrća", izjavio je voditelj istraživanja dr. Jouni Karppi.
Znanstvenici ističu da je važno unositi hranu bogatu likopenom koji ima protuupalno djelovanje i sprječava nastanak krvnih ugrušaka.
Također, znanstvenici savjetuju da redovito konzumirate raznoliko voće i povrće, ne samo ono koje je bogato likopenom. Naime, svaka vrsta voća i povrća ima određene prednosti za zdravlje, a vi ćete ih najbolje iskoristiti ako konzumirate što više vrsta, i to svaki dan.
Kako zaštiti srce pročitajte u članku 28 dana za zdravije srce!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345