Zašto je važno jesti žitarice cjelovitog zrna?
![Zašto je važno jesti žitarice cjelovitog zrna?](/site/assets/files/2348/1427294623_363.300x160.jpg)
Žitarice su jestiv plod ili sjemenke različitih kultiviranih biljaka kao što su: pšenica, raž, ječam, riža, zob, kukuruz i već se tisućama godina koriste u prehrani ljudi. U početku su se konzumirale kao cijelo zrno, ali s napretkom mlinarstva došlo je do sve veće rafinacije te postepenog uklanjanja ovojnice i klice zrna.
Tako je proizvedeno bijelo brašno koje je po sastavu gotovo čisti škrob, a vrlo je korišteno danas jer daje izuzetno fine pekarske proizvode produljene svježine.
Poznato je da se rafinacijom gube važni nutrijenti iz žitarica, ali ne samo žitarica već i drugih namirnica gdje se taj proces koristi.
Ukoliko se redovito konzumiraju žitarice cijelog zrna, za razliku od rafiniranih, mogu smanjiti rizik od pojave bolesti srca, nekih oblika raka, dijabetesa tipa 2, te također mogu povoljno djelovati kod smanjenja tjelesne težine.
-
Recept dana
Kremasta juha od slanutka
25 min12345 -
Recept tjedna
Švedski čokoladni kolač
45 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345