Zašto je važno jesti žitarice cjelovitog zrna?
Žitarice su jestiv plod ili sjemenke različitih kultiviranih biljaka kao što su: pšenica, raž, ječam, riža, zob, kukuruz i već se tisućama godina koriste u prehrani ljudi. U početku su se konzumirale kao cijelo zrno, ali s napretkom mlinarstva došlo je do sve veće rafinacije te postepenog uklanjanja ovojnice i klice zrna.
Tako je proizvedeno bijelo brašno koje je po sastavu gotovo čisti škrob, a vrlo je korišteno danas jer daje izuzetno fine pekarske proizvode produljene svježine.
Poznato je da se rafinacijom gube važni nutrijenti iz žitarica, ali ne samo žitarica već i drugih namirnica gdje se taj proces koristi.
Ukoliko se redovito konzumiraju žitarice cijelog zrna, za razliku od rafiniranih, mogu smanjiti rizik od pojave bolesti srca, nekih oblika raka, dijabetesa tipa 2, te također mogu povoljno djelovati kod smanjenja tjelesne težine.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345