Zašto ne treba bacati stari češnjak?
Jeste li ikada kupili previše češnjaka i onda ga bacili jer je predugo stajao? Novo istraživanje otkriva da je on čak i tada dobar za zdravlje, možda čak i bolji od svježeg češnjaka.
Svjež češnjak sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor kalcija, fosfora i selena, a odličan izvor vitamina C, B6 i mangana.
Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, otkriva da stari češnjak sadrži znatno više antioksidanata od svježeg češnjaka.
Saznajte kako fermentirani češnjak snižava krvni tlak i pobjeđuje prehladu!
Možda jest čudno, ali ima puno više smisla kada obratite pažnju da su neke od najzdravijih namirnica svijeta još zdravije kada odstoje jer se na taj način poboljšava njihov nutritivni sastav.
Biljke tijekom starenja napadaju bakterije, viruse i insekte. One tada proizvode spojeve pomoću kojih se brane. Većina njih je toksična za mikroorganizme i insekte, ali korisna za ljudsko zdravlje.
Star ili svjež, češnjak je uvijek dobar izbor. Obje vrste sadrže spojeve koji smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti, reguliraju krvni tlak i smanjuju rizik od nastanka nekih vrsta raka.
Češnjak je vrlo lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer ga možete koristiti kao začin za salate, juhe, variva i meso.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345