Zašto trebate jesti maslac od badema?
Bademi su odličan izvor mononezasićenih masnih kiselina, za koje su istraživanja pokazala da smanjuju rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava.
Jedno istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da zamjenom nezasićenih masti zasićenima možete rizik od nastanka srčanih bolesti smanjiti za 45%. Isto istraživanje je pokazalo da smanjenjem unosa ugljikohidrata i povećanjem unosa orašastih plodova možete smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.
Saznajte što je bademovo mlijeko i je li dobro za vas.
Drugo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Journal of Nutrition, pokazuje da nezasićene masne kiseline mogu smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i istovremeno smanjiti razinu dobrog (HDL) kolesterola. Značajno smanjenje razine kolesterola je bilo primjetno već nakon 2 tjedna od početka redovitog konzumiranja badema i maslaca od badema.
Za bademe je dokazano da smanjuju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i sudjeluju u prevenciji naglih promjena šećera u krvi.
Bademi su odličan izvor vitamina E koji ima moćna antioksidacijska svojstva. Osim što štite od kardiovaskularnih bolesti, bademi štite i od dijabetesa tipa 2. Istraživanja su pokazala da bademi mogu pomoći u prevenciji porasta razine šećera u krvi neposredno nakon jela.
Maslac od badema možete pripremiti sami, a recept potražite ovdje.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345