Zašto trebate povećati unos vlakana?
Vlakna mogu smanjiti rizik od nastanka srčanog i moždanog udara, visoke razine kolesterola i visoke razine krvnog tlaka. No, jesu li vlakna koja unosite putem malina jednako dobra kao ona koja unosite putem quione? Novo istraživanje, objavljeno u časopisu American Journal of Epidemiology, otkriva da nisu.
Provjerite kako prehrana bogata vlaknima smanjuje izglede za razvoj raka crijeva!
Znanstvenici iz Južne Koreje su proveli veliko istraživanje i proučavali prehrambene navike kod više od 900000 osoba diljem svijeta. Rezultati su pokazali da osobe, koje unose u prosjeku 27 grama vlakana dnevno, imaju za 23% manji rizik od nastanka smrti iz bilo kojeg uzroka.
No, prednosti nisu bile iste za sve vrste vlakana. Naime, znanstvenici su otkrili da vlakna iz cjelovitih žitarica, kao što su zob, pšenica, ječam ili proso, imaju najbolji učinak. Na drugo mjesto dolaze vlakna iz povrća, a vlakna iz voća su tek na trećem mjestu.
Prethodna istraživanja su pokazala da vlakna mogu smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, bolesti kardiovaskularnog sustava i pretilosti.
Upoznajte se sa najboljim izvorima vlakana!
Ako je vaša prehrana uravnotežena i zdrava, najvjerojatnije unosite adekvatnu količinu vlakana. Ako ste zabrinuti oko toga unosite li adekvatnu količinu vlakana, svakako se posavjetujte s liječnikom ili nutricionistom.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345