Zašto volimo ružmarin?
Osim što je ukusan, odličan je izvor željeza, kalcija i vitamina B6. Ružmarin se već tisućljećima koristi za ublažavanje bolova u mišićima, poboljšanje pamćenja, jača imunitet i zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Koristi se za pripremu raznih jela, a najčešće kao začin juhama, umacima i mesima. Ružmarin krije brojne prednosti za zdravlje, a mi vam donosimo one najznačajnije.
Pripremite kruh od češnjaka i ružmarina!
Prevencija raka
Ružmarin ima antikancerogena svojstva, a istraživanja su pokazala da je učinkovit u prevenciji raka dojke, raka prostate, raka debelog crijeva, leukemije i raka kože. U jednom istraživanju na laboratorijskim štakorima se ustanovilo da rizik od raka dojke smanjuje za čak 76%.
Pospješuje zdravlje dišnog sustava
Udisanje eteričnog ulja ružmarina može ublažiti simptome prehlade, alergija, gripe i infekcija dišnog sustava. Stavite ulje ružmarina u kipuću vodu, prekrijte glavu ručnikom i udišite. Na taj način ćete olakšati iskašljavanje i smanjiti začepljenost dišnog sustava.
Provjerite kako miris ružmarina poboljšava pamćenje!
Ublažava stres
Miris ružmarina smanjuje razinu hormona stresa, adrenalina i kortizola. Ružmarin također smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu, koji se povećano proizvode kada je tijelo pod kroničnim stresom. Dokazano je da slobodni radikali povećavaju rizik od nastanka kronične upale i nekih vrsta raka.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345