Alkalna prehrana – koje namirnice odabrati?
Ravnoteža je uvijek ključna, a kada je u pitanju pH ravnoteža, onda morate napraviti sve što je u vašoj moći da ju ostvarite i zadržite. pH ravnoteža predstavlja ravnotežu kiselosti i alkalnosti (lužnatosti). Naša krv treba biti više lužnata kako bi održavala organizam zdravim. Lužnatost tijela održavamo tako da povećamo unos alkalnih namirnica, a istovremeno smanjujemo unos kiselih namirnica.
Zašto je važno održavati pH ravnotežu?
Kada unosimo kisele namirnice, tada naše tijelo pokušava uspostaviti pH ravnotežu tako da oslobađa minerale s alkalnim djelovanjem (kalcij, fosfor i magnezij).
Kada ne unosimo dovoljno lužnatih namirnica, tada naša tijela te minerale izvlače iz kostiju, zubi i organa. To narušava rad imunološkog sustava, uzrokuje umor i čini nas osjetljivijima na viruse i različite bolesti.
Postoje namirnice koje su poznate po tome što imaju odlično djelovanje na zdravlje organizma, ali su možda manje poznate po svojim alkalnim svojstvima.
Špinat
Svi stručnjaci preporučuju povećan unos zelenog lisnatog povrća, ali je špinat definitivno jedan od najboljih jer je pristupačan, jednostavan za pripremu i ukusan. Kao i sve druge namirnice zelene boje, špinat je odličan izvor klorofila, koji alkalizira tijelo i pročišćava krv.
Pročitajte zašto je špinat čuvar našeg zdravlja.
Špinat je odličan izvor vitamina K, A, mangana, folne kiseline, magnezija, željeza, vitamina C, B2, kalcija, kalija, vitamina E i dijetalnih vlakana.
Jedna šalica špinata sadrži:
- Vitamin K: 1110% RDA
- Vitamin A: 337.3% RDA
- Mangan: 84% RDA
- Folna kiselina: 65.7% RDA
- Magnezij: 38% RDA
- Željezo: 35% RDA
- Vitamin C: 31% RDA
- Vitamin B2: 27% RDA
- Kalcij: 25% RDA
- Kalij: 23% RDA
- Vitamin E: 21% RDA
- Vlakna: 19% RDA
Kelj
Kelj je još jedna vrsta zelenog lisnatog povrća koje je poznato po svojem antikancerogenom djelovanju. Može regulirati razinu kolesterola, ima odlično antioksidacijsko svojstvo i potiče detoksikaciju organizma.
Čim počnete kelj jesti 2 do 3 puta tjedno, primijetit ćete razliku u tome kako organizam funkcionira. Kelj je, kao i špinat, odličan izvor vitamina K, vitamina A i C.
Odličan je za regulaciju razine kolesterola, ali ga trebate što manje termički obrađivati jer se termičkom obradom gube njegova svojstva.
1 šalica kelja sadrži:
- Vitamin K: 1327% RDA
- Vitamin A: 354% RDA
- Vitamin C: 88.8% RDA
- Mangan: 27% RDA
- Vlakna: 12% RDA
- Kalcij: 11% RDA
- Magnezij: 11% RDA
- Željezo: 9% RDA
- Omega 3 masne kiseline: 7% RDA
Krastavac
Jedna od najvećih prednosti krastavca je visok udio vode, čak 95%. To ćete pronaći u jako malom broju namirnica. Krastavac hidratizira tijelo, a istovremeno ga opskrbljuje visokom razinom antioksidanata, uključujući moćne lignane.
Istraživanja su pokazala da lignani mogu smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i nekoliko vrsta raka, uključujući rak dojke, maternice, jajnika i rak prostate.
Krastavce je vrlo lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Odličan su izvor vitamina K, C, A i B. Sadrže minerale, kao što su kalcij, željezo, fosfor, kalij, magnezij, selen, bakar, mangan, željezo i cink.
Jedna šalica krastavaca sadrži:
- Vitamin K: 23% RDA
- Vitamin C: 6% RDA
- Kalij: 5% RDA
- Mangan: 5% RDA
- Magnezij: 4% RDA
Brokula
Brokula je jedna od namirnica koju definitivno morate uvesti u svakodnevnu prehranu. Svakim novim istraživanjem se otkrivaju novi načini na koje brokula pozitivno utječe na zdravlje. Može pomoći u prevenciji različitih vrsta raka, potaknuti rad probavnog sustava, poboljšati rad kardiovaskularnog sustava i potaknuti proces detoksikacije. Brokula potiče zdravlje kože, rad metabolizma, rad imunološkog sustava, ima odlična protuupalna djelovanja i smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu.
Jedna šalica brokule sadrži:
- Vitamin C: 135% RDA
- Vitamin K: 115% RDA
- Folna kiselina: 16% RDA
- Vitamin A: 14% RDA
- Mangan: 10% RDA
- Dijetalna vlakna: 10% RDA
- Kalij: 8% RDA
- VItamin B6: 8% RDA
- Vitamin B2: 7% RDA
- Fosfor: 6% RDA
- Vitamin B5: 5% RDA
- Proteini: 5% RDA
- Magnezij: 5% RDA
- Kalcij: 4% RDA
- Selen: 4% RDA
- Vitamin E: 4% RDA
Avokado
Veliki broj ljudi izbjegava konzumirati avokado jer sadrži visok postotak masti (čak 85% od ukupnih kalorija dolazi iz masti). No, to su dobre masti koje neće uzrokovati debljanje. Avokado može regulirati razinu kolesterola, smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i potaknuti proizvodnju antioksidanata.
Pročitajte zašto je avokado ljekovit.
Avokado je odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje mogu ubrzati rad metabolizma i potaknuti mršavljenje, umjesto da potaknu nakupljanje suvišnih kilograma. Avokado sadrži i niz drugih nutritivnih spojeva koji imaju protuupalna svojstva i na taj način štiti zdravlje srca, pomaže u prevenciji raka i regulira razinu šećera u krvi.
Jedna šalica avokada sadrži:
- Dijetalna vlakna: 40% RDA
- Vitamin K: 38% RDA
- Folna kiselina: 30% RDA
- Vitamin C: 24% RDA
- Vitamin B5: 20% RDA
- Kalij: 20% RDA
- Vitamin B6: 19% RDA
Celer
Celer, kao i krastavac, ima alkalno djelovanje i visok udio vode, zbog čega se vrlo često koristi kao osnova za juhe i temeljce. Jedna od najvećih prednosti celera je visok udio vitamina C, za kojega je poznato da ima odlično djelovanje na zdravlje organizma.
Vitamin C može pomoći u ublažavanju simptoma niza bolesti, jača imunološki sustav, smanjuje kroničnu upalu u tijelu i štiti zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Upoznajte prednosti vitamina C!
Celer je odličan izvor kalija i natrija, zbog čega ima izvrsno diuretsko djelovanje, što znači da može pomoći u oslobađanju suvišne tekućine.
Jedna šalica celera sadrži:
- Vitamin K: 37% RDA
- Folna kiselina: 9% RDA
- Vitamin A: 9% RDA
- Kalij: 8% RDA
- Dijetalna vlakna: 6% RDA
- Vitamin C: 5% RDA
- Mangan: 5% RDA
- Kalcij: 4% RDA
- Vitamin B2: 3.5% RDA
- Vitamin B6: 4% RDA
- Magnezij: 3% RDA
- Vitamin B5: 3% RDA
Paprika babura
Paprika babura je vrlo jednostavna za uvođenje u svakodnevnu prehranu, ukusna, osvježavajuća i prepuna različitih antioksidanata:
- luteloin
- kvercetin
- hesperidin
- alfa – karoten
- beta – karoten
- lutein
- zeaksantin.
Od svih ovih antioksidanata, karotenoidi su među najdjelotvornijima. Paprika babura sadrži više od 30 različitih vrsta karotenoida. Istraživanja su pokazala da može pomoći u smanjenju rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, makularne degeneracije, raka i kronične upale.
Paprika babura je jedan od najboljih izvora nekih od najmoćnijih antioksidanata: vitamina C, vitamina A i vitamina E. Zapravo, paprika babura sadrži čak dvostruko više vitamina C od naranče.
Jedna šalica paprike babure sadrži:
- Vitamin C: 195.8% RDA
- Vitamin A: 58% RDA
- Vitamin B6: 14% RDA
- Folna kiselina: 11% RDA
- Dijetalna vlakna: 7% RDA
- Vitamin E: 7% RDA
- Vitamin K: 6% RDA
- Kalij: 6% RDA
- Mangan: 5% RDA
- Vitamin B2: 5% RDA
- Vitamin B3: 5% RDA
- Vitamin B1: 3% RDA
- Vitamin B5: 3% RDA
- Magnezij: 2% RDA
Na umu trebate imati da ako u smoothie dodate 1/2 šalice svih ovih sastojaka, on će sadržavati:
- Vitamin K – 1326% RDA
- Vitamin C – 243% RDA
- Kalij – 35% RDA
- Mangan – 68% RDA
- Magnezij – 32% RDA
- Vitamin A – 386% RDA
- Vlakna – 47% RDA
- Kalcij – 22% RDA
- Željezo – 22% RDA
- Folna kiselina – 66% RDA
- Vitamin B2 – 21.5% RDA
- Vitamin E – 16% RDA
- Vitamin B6 – 22.5% RDA
- Vitamin B5 – 15.5% RDA
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345