Češnjak - začin koji liječi
Češnjak je biljka najpoznatija kao začin za hranu. No, češnjak se sve više upotrebljava u medicinske svrhe kako bi spriječio razne bolesti i tegobe. Može se koristiti svježi češnjak ili pak suplementi napravljeni od svježeg češnjaka.
Češnjak pripada porodici ljiljana i usko je povezan s ljutikom, vlascem i porilukom. Češnjak ima vanjsku koru koja varira od bijele pa do ljubičaste boje. Postoje mnoge vrste češnjaka, a najčešće se koristi bijeli češnjak.
Češnjak se uzgaja od davnina. Egipatski vladari su ga koristili za hranjenje robova kako bi im povećali fizičku snagu. U današnje doba češnjak je postao najpopularniji u pripremi jela. Odlično je što se može jesti sirov ili pripremljen. Ima dugu reputaciju u narodnoj medicini, a neka njegova svojstva (antibakterijska) su i znanstveno dokazana.
Ako vam se ne sviđa okus ili miris češnjaka, ali ste još uvijek zainteresirani za njegova ljekovita svojstva, razmislite o kupnji dodataka. Međutim, kada je riječ o kuhanju, češnjak uistinu nema zamjenu, takvu aromu ne može dati niti jedan začin.
Isprobajte fermentirani češnjak koji snižava krvni tlak i pobjeđuje prehladu!
Alicin je spoj koji češnjaku daje specifičan okus i miris. Mnogi dodaci prehrane sadrže alicin kako bi češnjak bio bez mirisa i okusa, ali postupak kojim se uklanja alicin može uništiti neka ljekovita svojstva češnjaka. Stoga bi najbolje bilo kada biste jeli sirovi češnjak.
Postoji mnogo varijacija češnjaka koji se koriste u medicinske svrhe. Količina alicina, aktivnog sastojka koji daje prepoznatljiv okus i miris češnjaku, ovisi o načinu pripreme proizvoda. Alicin je nestabilan i vrlo lako reagira na razne kemijske podražaje. Određeni proizvođači koriste stariji češnjak kako bi njegov miris i okus bio što manje intenzivan. Nažalost, to također umanjuje razinu alicina i samu djelotvornost češnjaka. Neki proizvodi mogu sadržavati premalu ili čak nikakvu količinu alicina, a metoda drobljenja svježeg češnjaka se pokazala najučinkovitijom.
Iz razloga što se češnjak najčešće koristi kao začin, znanstvenici tvrde kako bi mogao igrati važnu ulogu u sprječavanju trovanja hranom. Postoje dokazi koji ukazuju da se svježi češnjak može učinkovito boriti protiv bakterija kao što je Escherichia coli ili bakterija koje su otporne na antibiotike kao što su Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) i Salmonella.
Prednosti češnjaka
Koristi se već dugi niz godina za tegobe vezane uz srce i krvožilni sustav, uključujući visoki krvni tlak, povišeni kolesterol, koronarne bolesti srca, srčani udar i aterosklerozu. Neke od ovih koristi su podržane od strane znanosti. Češnjak može biti učinkovit u usporavanju razvoja ateroskleroze i čini se da uistinu može sniziti krvni tlak.
Neki ljudi koriste češnjak kako bi spriječili rak debelog crijeva, rektuma, rak želuca, dojke, prostate i pluća. Također se koristi i za liječenje raka prostate i raka mokraćnog mjehura.
Češnjak se upotrebljava u liječenju povećane prostate, dijabetesa, osteoartritisa, peludne groznice, astme, bronhitisa, otežanog disanja, niskog krvnog tlaka, niskog šećera u krvi, visokog šećera u krvi i uboda. Često se koristi za borbu protiv stresa i umora, kao i za održavanje funkcije jetre.
Saznajte zašto svaki dan trebate jesti češnjak na prazan želudac!
Neki ljudi primjenjuju ulje češnjaka na kožu kako bi izliječili gljivične infekcije, bradavice i kurje oči. Postoje neki dokazi koji potvrđuju učinkovitost češnjaka za gljivične infekcije, ali djelotvornost češnjaka protiv bradavica i kurjih očiju još uvijek nije u potpunosti dokazana.
Neki od učinaka češnjaka su još uvijek nedovoljno dokazani:
- Češnjak se nije pokazao naročito učinkovitim za snižavanje razine šećera u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa, kao i kod onih koje ne boluju od dijabetesa.
- Mnoga istraživanja su proučavala učinak češnjaka na kolesterol. Neki rezultati su dokazali učinkovitost, dok neki nisu. Stoga nije sigurno da će češnjak utjecati na razinu kolesterola. Ako ćemo u obzir uzeti samo visokokvalitetna istraživanja, rezultati ne pokazuju naročitu učinkovitost, za razliku od drugih prirodnih namirnica.
- Što se tiče raka dojke i pluća, češnjak također nije pokazao značajnu učinkovitost.
- Bolovi u nogama uzrokovani slabom cirkulacijom nisu nestali niti su se smanjili nakon višetjednog konzumiranja češnjaka.
Nuspojave
Češnjak je siguran za većinu ljudi kada se konzumira svjež. Najčešće nuspojave su neugodan zadah, osjećaj žarenja u ustima ili želucu, plinovi, žgaravica, mučnina, povraćanje, neugodan miris tijela i krvarenje.
Postoje izvještaji o prekomjernom krvarenju nakon operacije kod ljudi koji su svakodnevno konzumirali češnjak.
Kada se češnjak koristi na koži može izazvati oštećenja kože slična opekotinama od sunca. Češnjak na kožu nanesite u obliku ulja, a prije nanošenja ga pomiješajte s kuhinjskim uljem.
Dodatan oprez primijenite ukoliko ste trudni ili dojite. Naime, nema dovoljno pouzdanih informacija koji potvrđuju sigurnost prekomjernog korištenja češnjaka. Prekomjernim korištenjem smatramo sve što ne ulazi u okvire uravnotežene prehrane.
Češnjak bi u manjoj količini trebala uzimati i djeca jer neki izvori sugeriraju da češnjak može biti opasan, čak i koban za djecu. Još uvijek se ne zna točan razlog ovog upozorenja, ali za svaki slučaj pripazite na količinu češnjaka koju vaša djeca konzumiraju.
Ukoliko imate problema sa želucem posavjetujte se s liječnikom o preporučenoj dozi češnjaka jer češnjak nadražuje cijeli probavni sustav.
Češnjak nemojte konzumirati barem 2 tjedna prije kirurškog zahvata jer povećava rizik od prekomjernog krvarenja.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345