Faktori koji utječu na metabolizam
Dijeta i prehrana
Hrana nas opskrbljuje hranjivim tvarima koje su neophodne za zdrav metabolizam, i za zdravlje općenito. Vitamini, minerali, esencijalne aminokiseline, esencijalne masne kiseline i probiotici su bitne hranjive tvari, od kojih mnoge ne mogu biti proizvedene od strane tijela. Ako vam nedostaje makar jedna bitna hranjiva tvar to može imati razarajući učinak na metabolizam i ukupno zdravlje.
Minerali
Minerali (kao što su kalcij, magnezij, bakar i cink) su ključni za sve strukture tkiva, uključujući kosti, kožu i kosu. Igraju vitalnu ulogu kao elektroliti koji reguliraju električni naboj tijela. Taj električni naboj je potreban za sve metaboličke stanične funkcije, a posebno za asimilaciju hranjivih sastojaka, te eliminaciju toksina.
Pravilna ravnoteža minerala pomaže uravnotežiti razine natrija, sprječavajući zadržavanje vode, upale i nadutost. Također održava kiselu / alkalnu ravnotežu (pretjerana kiselost dovodi do usporenog metabolizma i čini tijelo ranjivijim za infekcije i bolesti). Minerali mogu čak i pomoći u zaštiti tijela od radioaktivnih toksina.
Budući da je nedostatak minerala vezan uz ozbiljne metaboličke probleme (sa simptomima kao što su probavne smetnje, glavobolje, nervoza, depresija, iscrpljenost i impotencija), pametno je jesti puno hrane bogate mineralima, uključujući voće i povrće u mineralima bogatom tlu, kao i plodove mora.
Proteini
Proteini, i esencijalne amino kiseline koje sadrže, su glavni građevni materijal tijela. Adekvatan unos proteina je apsolutno neophodan za zdrav metabolizam. Međutim, da bi bili korisni, moraju biti ispravno probavljeni i asimilirani u tijelu.
Dobri izvori kompletnih proteina (proteina koji sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina) su životinjska hrana kao što je piletina, govedina, jaja, sir, riba i plodovi mora. Soja je alternativa za one koji žele smanjiti unos mesa i mliječnih proizvoda, ali pažljivo kombinirana hrana je jednako dobra alternativa. Kombinacija žitarica i mahunarki (kao što su riža i grah) koristi se za kompletan proteinski obrok. Još od Rimskog Carstva, u stvari, grah se smatrao mesom za siromahe, a bio je i glavna hrana gladijatora.
Esencijalne masne kiseline
Esencijalne masne kiseline (omega-3 i omega-6) su od vitalnog značaja za sve tjelesne funkcije, a osobito su važne za prostaglandin (hormon koji reguliraju krvni tlak, i kontrolira upale).
Nedostatak esencijalnih masnih kiselina može uzrokovati inzulinsku neosjetljivost, koja negativno utječe na pretvaranje ugljikohidrata u energiju. Mnogi nutricionisti preporučuju masnu ribu (kao što su losos, tuna i skuša), kao prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina, ali većina kulinarskih metoda (uključujući i prženje i pečenje) uništava većinu ili sva osjetljiva ulja. Stoga je vrlo preporučljivo uzimanje dodataka (kao što su laneno sjeme i jaglac).
Probiotici
Probiotici, kao što su laktobacili, su prijateljske bakterije koje žive u crijevima. One potpomažu probavu i, u isto vrijeme, sprječavaju sve vrste opasnih, neprijateljskih organizama koji bi inače preuzeti vaš probavni trakt.
Probiotici pomažu probaviti proteine. Oni također neutraliziraju toksine u debelom crijevu. Kada se proteini ne probave u potpunosti, mogu doći do debelog crijeva i ući u krvotok u toksičnom obliku. Kada se to dogodi, metabolizam je ugrožen. To može rezultirati alergijskim reakcijama, simptomima iritabilnog kolona i drugim patološkim komplikacijama.
Fermentirane namirnice (kao što su jogurti s acidophilusom) su dobar izvor prijateljskih bakterija.
Enzimi
Enzimi sudjeluju u svim metaboličkim procesima. Ovi spojevi proteina rade kao katalizatori kako bi hranu razbili u hranjive tvari koje onda mogu biti asimilirane ili pretvorene u energiju. Također sustavno rade kao posrednici i katalizatori hormonalne i žljezdane seksualne funkcije.
Kod adekvatne i uravnotežene prehrane, tijelo proizvodi vlastite enzime. Međutim, nedostaci enzima se često javljaju, najčešće kao rezultat previše obrađene i kuhane hrane. Neki nedostaci enzima su također vezani uz starenje. S godinama tijelo proizvodi manje enzima.
U krvi, enzimi djeluju kao antioksidansi i kao anti-upalne tvari. Neki vjeruju da proteaze enzima (enzimi koji razgrađuju proteine) imaju anti-kancerogena svojstva. Studije pokazuju da lipaze (enzimi koji razgrađuje masnoće), mogu pomoći ubrzati sagorijevanje masnoća.
Prirodni izvori lipaze se mogu naći u avokadu, orasima i sjemenkama. Oni koji žele povećati unos enzima također mogu uzeti dodatke prehrani.
Vitamini
"Vita", na latinskom, znači život. Vitamini, kao korijen riječi impliciraju da su nositelji života. Oni su uključeni u sve metaboličke procese, uključujući proizvodnju energije i asimilaciju nutrijenata za regeneraciju tkiva. Jedna od glavnih funkcija vitamina je zaštita tijela od štetnih slobodnih radikala i toksina koji su prirodni nusproizvodi metabolizma.
Vitamini i minerali zajedno rade u preciznoj biološkoj ravnoteži. Nedostatak vitamina može prisiliti tijelo da uspori metaboličke procese. Nedostatak vitamina ostavlja tijelo ranjivim na štetu koju prouzrokuju slobodni radikali, što može dovesti do raspada tkiva, bolesti i starenja.
Fitonutrijenti
Fitonutrijenti, uključujući i klorofil, polisaharide, sterole, saponine i laktone, dio su velike raznolikosti biljnih spojeva koji aktivno podržavaju određene metaboličke procese. Postoje tisuće poznatih fitokemikalija, i mnogo aktualnih istraživanja svjedoči o potencijalnoj koristi tih prirodnih tvari.
Bilje, bogat izvor fitonutrijenata, koristi se već tisućama godina kako bi pomoglo ljudima da se oporave od bolesti. Određeno bilje, kao što je sibirski ginseng može uravnotežiti metaboličke poremećaje, ublažiti stres ili seksualne probleme.
Kava i crni čaj su najpopularniji stimulansi na svijetu. Zeleni čaj je blaži stimulans, ali sadrži vrlo moćne antioksidanse (polifenole).
Vlakna
Vlakna igraju ključnu ulogu u probavi i proizvodnji energije. Osim toga pomažu kod čišćenja tijela kroz uklanjanje otpada i toksina, utječu na određene metaboličke procese, uključujući konverziju ugljikohidrata i masti u energiju. Ukratko, vlakna usporavaju apsorpciju jednostavnih šećera, što pomaže stabilizirati šećer u krvi, reguliraju inzulinsku aktivnost i osiguravaju stalan tok energije u tijelu. Određena vlakana rade kao spužve, povlačenjem toksina i masti od tijela tako da bi mogli biti brže eliminirani iz tijela. Za ljude koji ne znaju kad treba prestati jesti, vlaknast hrana također može biti korisna u pružanju osjećaja sitosti.
Prehrana manjkava u vlaknima i mineralima dovodi do gotovo konstantnog osjećaja gladi.
Vježba
Vježba je najučinkovitija metoda za poticanje metabolizma. Kombinacija vježbi i pravilne prehrane, dovodi do maksimalne metaboličke učinkovitosti.
Oboje su apsolutno neophodni. Bez pravilne prehrane, nećete moći učinkovito pristupiti zalihama energije, niti ćete biti u mogućnosti zamijeniti hranjive tvari izgubljene tijekom vježbanja.
Naravno, genetika je ključni faktor. Ali i metabolizam, a metabolizam ovisi o tome kako brinete za svoje tijelo. Ako pokušate vježbati intenzivno bez adekvatnog unosa hrane, nećete stići daleko.
Morate dati tijelu ono što mu je potrebno kako bi postigli vrhunac: dobra prehrana, intenzivnije vježbanje i dovoljno odmora. Ono što je najvažnije, upoznajte svoje tijelo iznutra. Uživajte u njegovoj moći, poštujte njegovu kompleksnost, a ono će vas bogato nagraditi.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345