Jedete li previše šećera?
Zašto je višak šećera loša stvar?
Šećeri su najjednostavniji oblik ugljikohidrata. Mogu biti prirodni, kao što su mlijeko (laktoza) i voće (fruktoza) ili rafinirani šećeri (saharoza). Istraživanja su pokazala da konzumiramo puno više rafiniranog šećera od naših djedova i baka.
Zašto je višak šećera loša stvar? Odgovor je prilično jednostavan. Kada jedete hranu, šećer se (u bilo kojem obliku) apsorbira u krv. Tijelo prepoznaje ovo i ispušta inzulin. Ovo ne samo da pomaže tijelu da obradi šećer, već i pokreće proizvodnju i skladištenje masnoća što dovodi do debljanja. Neke su studije pokazale da prehrana bogata šećerom može brzo potaknuti trigliceride, masnoće u krvi koje mogu začepiti arterije. Također, slatka pića i grickalice mogu oštetiti zube, osobito kod djece, ako se dobra oralna higijena ne održava.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345