Jedete li previše šećera?
![Jedete li previše šećera?](/site/assets/files/9626/1313759333_658.300x160.jpg)
Zašto je višak šećera loša stvar?
Šećeri su najjednostavniji oblik ugljikohidrata. Mogu biti prirodni, kao što su mlijeko (laktoza) i voće (fruktoza) ili rafinirani šećeri (saharoza). Istraživanja su pokazala da konzumiramo puno više rafiniranog šećera od naših djedova i baka.
Zašto je višak šećera loša stvar? Odgovor je prilično jednostavan. Kada jedete hranu, šećer se (u bilo kojem obliku) apsorbira u krv. Tijelo prepoznaje ovo i ispušta inzulin. Ovo ne samo da pomaže tijelu da obradi šećer, već i pokreće proizvodnju i skladištenje masnoća što dovodi do debljanja. Neke su studije pokazale da prehrana bogata šećerom može brzo potaknuti trigliceride, masnoće u krvi koje mogu začepiti arterije. Također, slatka pića i grickalice mogu oštetiti zube, osobito kod djece, ako se dobra oralna higijena ne održava.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Kremasta juha od slanutka
25 min12345 -
Recept tjedna
Švedski čokoladni kolač
45 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345