Jesensko voće i povrće koje obiluje hranjivim tvarima
Svi volimo plodove jeseni, bilo da ih konzumiramo svježe, pečene ili kuhane. Odaberite najzdravije namirnice jeseni, koje obiluju hranjivim tvarima i pospješuju zdravlje cjelokupnog organizma.
Jabuke
Jabuke su odličan izvor antioksidanata, naročito vitamina C. Istraživanja su pokazala da vitamin C jača imunološki sustav i može pomoći u prevenciji različitih vrsta raka, naročito raka debelog crijeva, dojke, kože i pluća. Uz sve to, jabuke sadrže i pektin koji dokazano smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.
Bundeva
Bundeva je odličan izvor vitamina A, koji je važan za očuvanje vida i prevenciju bolesti očiju. Bundeva će pomoći u smanjenju razine lošeg kolesterola. Sadrži i beta karoten, koji ima antioksidacijsko djelovanje i pomaže u smanjenju slobodnih radikala u tijelu, koji su zaslužni za stvaranje kronične upale u tijelu.
Prokulice
Ovo malo zeleno povrće veliki broj ljudi ne voli jer ima gorkast okus. No, upravo nam taj gorkast okus daje do znanja da obiluju mineralima i vitaminima. Prokulice su odličan izvor željeza koji pomaže u formaciji crvenih krvnih stanica, kao i vitamina K, koji pospješuje zdravlje kostiju. Sadrže i vitamin C koji je ključan za adekvatan rad imunološkog sustava.
Smokve
Smokve su odlične za zadovoljavanje žudnje za slatkišima. Bogate su vlaknima koji pomažu u smanjenju razine kolesterola. Smokve potiču stabilnu razinu šećera u krvi, pomažu u prevenciji zatvora i drže vas dulje sitima. Smokve sadrže i kalij, koji je važan za kontrolu i regulaciju razine krvnog tlaka.
Cvjetača
Nemojte dopustiti da vas bijela boja cvjetače zavara. Ona je jednako zdrava kao i tamno zeleno povrće. Cvjetača sadrži vitamine C i K koji pomažu u smanjenju razine kronične upale u tijelu. Također je bogat izvor vlakana i folne kiseline koja je neizostavan dio prehrane trudnica i žena koje planiraju trudnoću jer pomaže u prevenciji oštećenja neuralne cijevi kod beba.
Cikla
Ona je ukusna, primamljive boje i može se pripremati na različite načine. To je jedna od omiljenih vrsta korjenastog povrća diljem svijeta. Cikla ima protuupalno i antioksidacijsko djelovanje. Dobar je izvor folne kiseline, kalija i mangana koji sudjeluju u apsorpciji kalcija i pomažu u prevenciji krvnih ugrušaka.
Kruške
Kruške su ukusne i mogu se pripremati na različite načine. Mogu biti desert ili dodatak slanim jelima od mesa. Odličan su izvor vlakana koji pomažu u kontroli razine šećera i regulaciji kolesterola. Kruške također sadrže vitamin C i bakar, za kojega su istraživanja pokazala da pomaže u prevenciji različitih vrsta raka. Kruške sadrže i bor, spoj koji pomaže tijelu da apsorbira i zadrži kalcij, mineral koji je neophodan za zdravlje i razvoj kostiju.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345