Najbolji prirodni antioksidanti
Antioksidanti imaju veliku ulogu u održavanju optimalnog zdravlja našeg tijela. Ovi prirodni spojevi mogu pomoći u sprečavanju starenja, bolesti srca, koronarnih problema, pa čak i raka. Antioksidanti eliminiraju višak slobodnih radikala koji su odgovorni za bore i velik broj zdravstvenih oštećenja. Nema potrebe tražiti sintetske antioksidante. Umjetni dodaci mogu imati različite zdravstvene rizike i stoga se nikada ne mogu usporediti s prirodnim antioksidantima koje nudi majka priroda. Danas smo svi čuli i pročitali o antioksidantima, ali ne znamo koji su top antioksidanti u povrću i voću. Saznajte više o 5 najboljih prirodnih antioksidanta.
Uravnotežena prehrana, bogata antioksidantima, može učiniti čuda i osvježiti naše cijelo tijelo. Antioksidanti pomažu poboljšati zdravlje, eliminirati toksine i slobodne radikale koji nastaju zbog nekih čimbenika iz okoliša, kao što su zagađenje ili dim.
Bobice su pune vitamina, minerala i vlakana. Bilo da su borovnice, jagode ili maline, one nude veliku količinu antioksidanta, koji pomažu aktivnosti mozga i u borbi protiv raka.
Ovi antioksidanti potiču mršavljenje!
Prema posljednjim istraživanjima, maline mogu sadržavati 10 puta više antioksidanata od brokule ili rajčice.
Rajčica je jedan od najbogatijih izvora antioksidanta. Zahvaljujući tvari koja se zove likopen, pigmentu koji im daje lijepu crvenu boju, rajčice su još snažniji borci protiv bolest nego beta karoten ili vitamin E.
Nije ni čudo da su rajčice tako popularne. Kuhane rajčice i malo maslinovog ulja je čak i bolje, jer toplina čini da se antioksidanti lakše apsorbiraju u tijelo. One nisu samo ukusne nego pomažu održavanje odgovarajućih mentalnih funkcija.
Brokula je nesumnjivo vrlo hranjivo povrće, koje sadrži više vitamina C nego naranče i bogata je kalcijem i beta karotenom.
Pripremite antioksidacijski smoothie od matcha čaja!
Istraživanja su pokazala da sulforafan, fitonutrijent koji se nalazi u brokuli, pojačava uklanjanje određenih enzima koji su odgovorni za detoksikaciju tijela. Zato se brokula uspješno bori protiv bolesti srca, u isto vrijeme smanjuje rizik od raka dojke i mnogih drugih vrsta karcinoma.
Crveno grožđe sadrži resveratrol, antioksidant poznat po svojim antiupalnim i antikancerogenim svojstvima. Sjeme sadrži moćne antioksidante koji su važni za održavanje zdravlja srca i eliminaciju slobodnih radikala, koji uzrokuju štetu u našem tijelu.
Osim konzumiranja ovog ukusnog voća, također možete povremeno uživati blagodati crnog vina.
Češnjak je vjerojatno najstarija i najpopularnija biljka koja se koristi za kulinarske i ljekovite svrhe. Osim činjenice da dodaje okus, zdravstvene koristi ovog prirodnog antibiotika su poznate već stoljećima.
Češnjak čuva srce zdravim, smanjuje kolesterol i krvni tlak, što povećava razine antioksidanta u tijelu i uklanja slobodne radikale. Jača imunološki sustav, pomaže cirkulaciji i ima veliku ulogu u prevenciji karcinoma.
Saznajte koji se antioksidansi bore za vaše zdravlje!
Ova prekrasna biljka također pomaže u održavanju mladenačke elastičnosti kože i usporava proces starenja.
Mrkva, špinat i žitarice također su veliki izvor antioksidanta koji čine svakodnevni obrok raznolikijim i punim vitamina.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345