Namirnice koje vam mogu spasiti srce
Barem tri puta dnevno imate šansu da značajno smanjite nivo kolesterola, snizite povišeni krvni tlak i smanjite sveukupni rizik od srčanih bolesti. Kako? Ako jedete zdravu hranu.
Hipertenzija (povišeni krvni tlak - 140/90 ili viši) predstavlja najčešći faktor rizika za srčane bolesti. Kada se krvni tlak poveća, vaše srce mora raditi napornije i intenzivnije pumpati krv kroz tijelo. To šteti vašim arterijama i automatski može dovesti do srčanog udara. Da biste imali zdrav krvni tlak (120/80 i niži), u prehrani trebate redovno imati dolje navedene namirnice.
Blitva
Bogat je izvor kalija. Dnevno je preporučljivo unositi 4.000 miligrama kalija da biste snizili krvni tlak, a blitva sadrži 1.000 miligrama ovog minerala u jednoj šalici. Jede se u kuhanom obliku. Kalij se također nalazi i u drugom povrću, nekim voćkama, koštunjavim plodovima i u jogurtu. Blitva je bogata i kalcijem i magnezijem, koji također imaju važnu ulogu u snižavanju krvnog tlaka.
Svježi začini
Oni su zdrava zamjena za sol, a sol sadrži 2.400 miligrama natrija u samo jednoj kavenoj žličici. To je veća količina natrija nego što biste smeli unesti u organizam tokom čitavog dana, ako želite voditi računa o svom krvnom tlaku. Dakle - jasno je zašto su svježi prirodni začini mnogo bolja opcija.
Pripremite smoothieje za bolju cirkulaciju i zdravije srce!
Svjež isjeckani luk i ruzmarin odlično se slažu uz krumpir, peršin se slaže uz juhu ili uz jaja, žalfija ide odlično uz meso, majčina dušica se može dodati u kokice. Ovi prirodni začini također su bogati antioksidantima, tako da dodatno štite vaše srce od potencijalnih srčanih bolesti. Ako se ne možete lišiti soli, bolje je da koristite morsku sol, a možete je i miješati (i tako ublažiti) sa drugim začinima.
Preporučljivi su i makrobiotički začini koji su veoma ukusni i dodaju slanoću - šoju i tamari. Oni se mogu stavljati u salate, ili dodavati u kuhana jela, pred kraj kuhanja.
Niskokalorični i nemasni jogurt
Mnogi ljudi vole ovu namirnicu, konzumiraju je uz doručak ili kao užinu. Sadrži kalcij i kalij - minerale koji snižavaju krvni tlak.
Bijeli luk
Ovo povrće neki vole, neki ne, ali jedno je sigurno - bijeli luk ima bitnu ulogu u snižavanju lošeg kolesterola. Da biste postigli dobar efekt, trebate pojesti nekoliko režnjeva dnevno.
Maslinovo ulje
Ovo ulje bogato je nezasićenim masnoćama, koje mogu sniziti nivo kolesterola kada zamjene zasićene masnoće u vašem načinu ishrane. Važno je svako smanjenje unosa zasićenih masnoća (koje se nalaze u siru, putru i masnom mesu). Dobre zamjene su hrana sa maslinovim uljem (salate i jela koja se prže na ovom ulju), avokado, orasi i drugi izvori nezasićenih masnoća, naročito mononezasićenih masnoća. Maslinovo ulje ima i druge prednosti - sadrži polifenole, koji sprečavaju loš kolesterol da se lijepi na stijenke arterija. Iako je ovo ulje nešto skuplje od suncokretovog, ipak treba biti dio vaše kuhinje. Na zdravlju se ne štedi.
Ova hrana štiti od srčanog udara!
Bademi
Kada odrasle osobe jedu oko 30 grama ovih koštunjavih plodova dnevno, nivo lošeg kolesterola im se smanjuje za 13 do 20 posto. Svi koštunjavi plodovi su zdravi i hranljivi, ali bademi su naročito dobri za srce, jer sadrže dosta vitamina E. Ovaj antioksidant snažno djeluje u prevenciji arteroskleroze. Također su dobar izvor kalcija. Ako ne volite sirove bademe, probajte ih malo zapeći u pećnici, to će im smanjiti gorčinu i poboljšati ukus.
Ječam
Ova žitarica je višestruko korisna za zdravlje. U jednom istraživanju na medicinskom fakultetu, otkriveno je da je ječam odlična namirnica za održavanje nivoa glukoze pod kontrolom. Razlog može biti to što ječam sadrži visoke količine vlakana pod nazivom beta-gluken, koji sporo prolazi kroz digestivni trakt i pomaže snižavanju nivoa kolesterola. Ječam možete pripremati na sličan način kao integralnu rižu (dakle, kuha se od 45 minuta do sat vremena), a možete i pomiješati ove dvije žitarice i zajedno ih skuhati. Odličan je kao prilog uz razne vrste ribe i uz povrće.
Začin od ljutih papričica
Ako začinite jelo ovim pikantnim začinom, spriječit ćete porast šećera u krvi poslije obroka.
Mrkva
Istraživanje na Harvardu pokazalo je da je vrlo korisno jesti svakoga dana pola šalice mrkve. Ta količina snižava rizik od dijabetesa kod žena za čak 27%.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345