Zašto je vitamin E toliko bitan?
Iako njegovo ime sugerira da se radi o jednom vitaminu, vitamin E zapravo čini obitelj vitamina topivih u masnoćama koji djeluju po cijelom tijelu. Neki članovi obitelji vitamina zovu se tokoferoli. Ovi članovi su alfa tokoferol, beta tokoferol, gama tokoferol i delta tokoferol.
Ostali članovi obitelji vitamina E zovu se tokotrienoli. Ovi članovi su alfa, beta, gama i delta tokotrienoli.
Iako ljudi moraju udisati kisik da bi ostali živi, kisik je rizičan unutar tijela jer može molekule učiniti pretjerano reaktivnim. Mogu početi oštećenja staničnih struktura oko njih. Vitamin E pomaže u sprečavanju oksidativnog stresa radeći zajedno sa skupinom hranjivih tvari koje sprečavaju molekule kisika da postanu previše reaktivne. Ova skupina hranjivih tvari sadrži vitamina C, glutation, selen i vitamin B3. Neki istraživači vjeruju da je vitamin E najvažniji član ove skupine koja sprječava oksidativni stres.
Vitamin E direktno štiti kožu od ultraljubičastog zračenja. Kada prehrana sadrži dosta vitamina E on može putovati u membrane stanica kože i imati zaštitni učinak. Hrana bogata vitaminom E su orasi, sjemenke, špinat, zelje, paprika i maslinovo ulje, a prehrana bogata vitaminom E smanjenje rizik od razvoja raka mokraćnog mjehura.
Hrana bogata vitaminom E može:
- Zaštititi kožu od UV zraka
- Spriječiti oštećenja stanica od slobodnih radikala
- Omogućiti da stanice učinkovito komuniciraju
- Pomoći u zaštiti od raka prostate i Alzheimerove bolesti
Simptome nedostatka vitamina E je teško odrediti. U mnogim istraživanjima, niska razina vitamina E je povezana s problemima probavnog sustava i slabom apsorpcijom hranjivih tvari iz probavnog trakta. Ti problemi uključuju bolest gušterače, žučnog mjehura, bolesti jetre i celijakiju.
Periferna neuropatija javlja se zbog nedostatka vitamina E. Fokusira se na živčani sustav i probleme s rukama, nogama i stopalima. Bol, trnci i gubitak osjeta u tim ekstremitetima povezani su s nedostatkom vitamina E. Budući da je vitamin E topljiv u mastima slaba apsorpcija masti u probavnom traktu može doprinijeti nedostatku vitamina E.
Pretjeran unos vitamina E može biti problematičan, ali se to gotovo nikada ne događa s vitaminom E iz hrane. Suplementi vitamina E, kada se uzimaju u velikim dozama, mogu imati toksičan učinak. Ti učinci uključuju grčeve u crijevima i proljev, umor, dvoslike i slabost mišića.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345