Zašto jesti artičoke?
Artičoke su po mitologiji nastale kada se Zeus ludo zaljubio u lijepu djevojku po imenu Cynara koja ga je odbila. Kako bi ju kaznio, udario ju je munjom i pretvorio u prvu artičoku.
Artičoka je jestiva višegodišnja biljka porijeklom iz Sredozemlja. Koristila se u drevnoj Grčkoj i Rimu zbog okusa i ljekovitih sposobnosti, ali je ostala relativno nepoznata u Europi sve dok Katarina de Medici ne uvodi artičoke u Francusku. U 19. stoljeću, europski doseljenici donose artičoke u Ameriku.
Od davnina, artičoka se koristi za jetru, žučni mjehur i čišćenje krvi. Egipćani su je visoko cijenili kao zdravu i Plinije ju opisuje kao „hranu za bogate". Zbog zdravstvenih problema uslijed životnog stila bogataša, previše masti i vina koji su doveli do bolesti jetre (kao što su ciroza), gihta i općenito lošeg zdravstvenog stanja oni su i najčešće trebali pomoć artičoke.
Danas znamo da je artičoka bogata vlaknima, kalijem, kalcijem, željezom, fosforom i drugim elementima u tragovima važnima za uravnotežen sustav. Poznato je da pozitivno djeluje na funkcije jetre (i tako pomaže sniziti kolesterol u krvi), arteriosklerozu, giht, podržava liječenje hepatitisa i poboljšava žučne izlučevine. Može pomoći sniziti šećer u krvi, poboljšati apetit i probavu, diuretik je i može pomoći kod nekih vrsta migrene. Kako pomaže tijelu osloboditi se viška vode i toksina, također poboljšava sjaj kože.
Ovo povrće je bogato vitaminom C i vlaknima, a oni služe kao izvrstan izvor energije. Sa malo kalorija i masnoća, svježe artičoke nemaju kolesterola.
Poput drugih zelenih biljaka, svježe artičoke imaju puno antioksidanta koji sprječavaju neke vrste raka i bolesti srca. Specifična vrsta antioksidanta u artičokama su kvercetin i flavonoid rutin, koji su korisni u borbi protiv bolesti.
Artičoke su bogate kalijem, mineralom koji je općenito dobar za vas, ali i sprječava bubrežne kamence. Budući da su artičoke tako bogate hranjivim tvarima i fitokemikalijama, mnogi znanstvenici vjeruju da mogu pridonijeti prevenciji određenih vrsta bolesti srca, raka i urođenih mana.
Artičoke se mogu kuhati na pari, peći, pržiti i puniti. Mogu poslužiti kao predjelo, prilog, sastojak u juhi, ili čak i kao glavno jelo.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345