Zašto su borovnice dobre za zdravlje?
Nutritivna vrijednost
Borovnice sadrže vitamine C, E i A i vitamine B kompleksa. Sadrže i minerale bakar, selen, cink, željezo, magnezij, mangan i kalij.
Borovnice su drugo najpopularnije bobičasto voće u većini zemalja svijeta. Posljednjih 6 godina se povećala ukupna konzumacija borovnica. Moglo bi se reći da ljudi sve više postaju svjesni njihovih prednosti.
Najbolje je jesti organski uzgajane borovnice jer ostale mogu sadržavati visoku razinu pesticida koji ometaju brojne tjelesne funkcije. Borovnice se nalaze na listi namirnica s najvećim udjelom pesticida, zbog čega je još važnije da jedete organski uzgajane borovnice.
Borovnice vam pomažu da se zaštitite od različitih vrsta raka, održavaju zdravlje srca i mozga, a čak vam pomažu i da smanjite suvišan broj kilograma. Odličnog su okusa i lako ih je uvrstiti u prehranu.
Sadrže više antioksidanata od bilo kojeg drugog voća, povrća ili začina
Antioksidanti su spojevi koji neutraliziraju slobodne radikale (nestabilne molekule) koji se u tijelu proizvode nakon izlaganja štetnim faktorima. Antioksidanti, koje pronalazimo u hrani, štite stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice i povezani su s bolestima srca i jetre, rakom i oslabljenim imunološkim sustavom.
Pospješuju pamćenje
Antioksidacijsko djelovanje borovnica može poboljšati pamćenje i značajno doprinijeti prevenciji poteškoća s pamćenjem. Jedno istraživanje je pokazalo da svakodnevna konzumacija soka od borovnica može pospješiti pamćenje kod starijih osoba.
Štite od raka
Istraživanja su pokazala da borovnice mogu smanjiti rizik od nastanka raka dojke i raka debelog crijeva, i da mogu pomoći zaustaviti širenje kancerogenih stanica. Jedno istraživanje je pokazalo da žene, oboljele od raka dojke, koje svakodnevno konzumiraju 2 porcije borovnica imaju veću vjerojatnost uspješnog liječenja, u odnosu na svoje vršnjakinje sa istim stadijem raka koje ne konzumiraju borovnice.
Pospješuju zdravlje srca
Veliki broj istraživanja je pokazao da borovnice pospješuju zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Žene, koje su tjedno jele najmanje 3 porcije borovnica ili jagoda, su imale manji rizik od nastanka srčanog udara. Borovnice i jagode sadrže visoku razinu spojeva koji mogu pospješiti zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Štite od dijabetesa
Antocijanini, vrsta antioksidanata koju u velikoj koncentraciji pronalazimo u borovnicama i koja im daje prepoznatljivu plavu boju, mogu pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2. Osobe koje tjedno jedu najmanje 2 porcije borovnica imaju 23% manji rizik od nastanka dijabetesa. Borovnice imaju nizak glikemijski indeks pa ih i dijabetičari mogu uvrstiti u svoj plan prehrane.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345