Savršeno prhka: Recept za najmekšu i najsočniju blagdansku orahnjaču
Orahnjača, poznata i kao walnut roll, je tradicionalni kolač koji ima posebno mjesto u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Ovaj ukusni desert se često povezuje s raznim proslavama i obiteljskim okupljanjima, a njegova bogata aroma oraha i slatko tijesto čine ga neodoljivim užitkom koji podsjeća na trenutke s voljenima.
Ovaj se kolač obično priprema s posebnom pažnjom jer svaki korak u procesu izrade doprinosi konačnom savršenstvu. Tijesto se oblikuje u tanku plohu, a zatim se nadjeva smjesom koja sadrži sjeckane orahe, šećer, vaniliju i druge sastojke koji dodaju bogatstvo okusa. Nakon punjenja, tijesto se pažljivo umotava kako bi se stvorila karakteristična spirala i kako ne bi popucala, a zatim se peče do zlatno smeđe boje.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 250 g maslaca
- 1 jaje
- 1 kvasac (42 g)
- 250 ml mlijeka
- 200 g mljevenih oraha
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte mlijeko na sobnu temperaturu i izmrvite kvasac u njega. Dodajte žličicu šećera i ostavite da odstoji dok se ne zapjeni.
- Umutite maslac, šećer, vanilin šećer i jaje u velikoj posudi. Dodajte nabujali kvasac.
- Postepeno dodajte brašno i sol, a zatim umijesite mekano tijesto.
- Pokrijte tijesto i ostavite ga da se diže na toplom mjestu dok ne udvostruči svoj volumen.
- Razvaljajte tijesto na debljinu oko 1 cm, a zatim ravnomjerno rasporedite mljevene orahe i preostali šećer po njemu.
- Pažljivo zarolajte tijesto u roladu.
- Orahnjaču stavite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da odmara još 15ak minuta.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30-40 minuta, ili dok ne postane zlatno-smeđa.
U slast!
Vezani sadržaj:
- Mirisne, mekane i brzo gotove: Recept za najukusnije blagdanske fritule
-
Recept za domaće rafaelo kuglice: Brzo gotove u samo 5 jednostavnih koraka
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345