Klasik dalmatinske kuhinje: Ovo je recept uz koji ćete pripremiti savršenu pašticadu
Pašticada je tradicionalno jelo s područja Dalmacije, regije bogate kulturnom baštinom. Ima dugu povijest i često se priprema za posebne prigode i obiteljska okupljanja. Glavni sastojak pašticade je obično junetina koja je karakteristična po svom bogatom okusu koji se postiže dugim kuhanjem u umaku od crnog vina, rajčice, povrća, suhog voća i začina. Ključni korak u pripremi pašticade je mariniranje mesa, odnosno, špikanje koje obično uključuje luk, mrkvu, češnjak, peršin, lovorov list i drugo začinsko bilje. Meso se marinira nekoliko sati ili čak preko noći, a nakon mariniranja se peče i zatim kuha u umaku dok ne postane mekano i sočno.
Sastojci:
- 1,5 kg junetine (dio buta koji se zove frikando)
- 2 velike glavice luka
- 2 mrkve
- 3 češnja češnjaka
- 2 dl crnog vina
- 1 konzerva pelata
- 2 žlice rajčice koncentrata
- 2 lovorova lista
- sol, papar, maslinovo ulje
- 2-2 suhe smokve ili šljive
Priprema:
- Meso narežite na veće komade i našpikajte ga mješavinom nasjeckanog luka, mrkve, češnjaka, lovorovog lista, soli i papra te ostavite u crnom vinu preko noći.
- U velikoj tavi, popržite marinirano meso na malo maslinovog ulja dok ne dobije smeđu boju.
- Dodajte pelate, rajčicu koncentrat i pirjajte nekoliko minuta.
- Dodajte preostale sastojke iz marinade i suho voće, pokrijte tavu i kuhajte na laganoj vatri 2-3 sata dok meso ne postane mekano.
- Poslužite pašticadu uz njoke, palentu ili kuhani krumpir.
U slast!
Vezani sadržaj:
-
Savršen pileći paprikaš - jednostavan za pripremu i jako ukusan!
-
Jednostavan vinski gulaš: Provjereni recept uz koji će vam uvijek ispasti odlično!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345