Klasik dalmatinske kuhinje: Ovo je recept uz koji ćete pripremiti savršenu pašticadu

Klasik dalmatinske kuhinje: Ovo je recept uz koji ćete pripremiti savršenu pašticadu

Klasik dalmatinske kuhinje: Ovo je recept uz koji ćete pripremiti savršenu pašticadu
  • Objavljeno: Petak, 30.08.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Blagdanski stol

Pašticada je tradicionalno jelo s područja Dalmacije, regije bogate kulturnom baštinom. Ima dugu povijest i često se priprema za posebne prigode i obiteljska okupljanja. Glavni sastojak pašticade je obično junetina koja je karakteristična po svom bogatom okusu koji se postiže dugim kuhanjem u umaku od crnog vina, rajčice, povrća, suhog voća i začina. Ključni korak u pripremi pašticade je mariniranje mesa, odnosno, špikanje koje obično uključuje luk, mrkvu, češnjak, peršin, lovorov list i drugo začinsko bilje. Meso se marinira nekoliko sati ili čak preko noći, a nakon mariniranja se peče i zatim kuha u umaku dok ne postane mekano i sočno.

Sastojci:

  • 1,5 kg junetine (dio buta koji se zove frikando)
  • 2 velike glavice luka
  • 2 mrkve
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 dl crnog vina
  • 1 konzerva pelata
  • 2 žlice rajčice koncentrata
  • 2 lovorova lista
  • sol, papar, maslinovo ulje
  • 2-2 suhe smokve ili šljive

Priprema:

  1. Meso narežite na veće komade i našpikajte ga mješavinom nasjeckanog luka, mrkve, češnjaka, lovorovog lista, soli i papra te ostavite u crnom vinu preko noći.
  2. U velikoj tavi, popržite marinirano meso na malo maslinovog ulja dok ne dobije smeđu boju.
  3. Dodajte pelate, rajčicu koncentrat i pirjajte nekoliko minuta.
  4. Dodajte preostale sastojke iz marinade i suho voće, pokrijte tavu i kuhajte na laganoj vatri 2-3 sata dok meso ne postane mekano.
  5. Poslužite pašticadu uz njoke, palentu ili kuhani krumpir.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije