Dijeta po glikemijskom indeksu (G.I. dijeta)
O dijeti
Dijeta glikemijskog indeksa je osnova za mnoge popularne dijeta, kao što su South Beach dijeta, Zona i Istjerivači šećera.
Glikemijski indeks je metoda mjerenja utjecaja različitih namirnica na organizam, a može se pokazati kao koristan alat za poboljšanje općeg zdravlja i gubitak težine. Sustav je osmišljen prije dvadesetak godina kada je znanost počela pobliže promatrati potrebe dijabetičara i nastojala otkriti način na koji različite namirnice utječu na razine šećera.
Svi ugljikohidrati povećavaju razinu šećera u krvi, ali njihov učinak varira. Na primjer, čaša soka od naranče će izazvati mnogo brži porast šećera u krvi nego zdjela zobenih pahuljica. To ovisi o vrsti ugljikohidrata i količini vlakana, količini hrane, metodi pripremanja hrane, stupanju obrade i mnogim drugim faktorima.
Na skali glikemijskog indeksa, svakoj hrani je dodijeljen broj od 1 do 100. Namirnice su ocijenjene kao one s visokim glikemijskim indeksom (broj veći od 70), umjerenim glikemijskim indeksom (56-69) ili niskim glikemijskim indeksom (manji od 55).
Osim rizika od bolesti, brzina kojom vaše tijelo procesira glukozu u krvi može imati izravan utjecaj na debljanje. Budući da spor i stalan rast glukoze u krvi ostavlja duži osjećaj sitosti, to može pomoći spriječiti prejedanje.
Odaberi dijete za usporedbu, možeš odabrati najmanje dvije dijete.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345