Dijeta po glikemijskom indeksu (G.I. dijeta)
Što kažu stručnjaci?
GI dijeta nije savršen alat. Neki rezultati su pomalo zbunjujući. Na primjer, mrkve su bogate hranjivim tvarima i vlaknima zbog čega mogu varirati na GI skali. Isto tako, neke slastice koje sadrže orašaste plodove imaju veći GI od krumpira. Tjestenina al dente ima manji GI indeks od potpuno kuhane tjestenine. Nitko ne jede samo jednu vrstu hrane. Kada su ugljikohidrati u kombinaciji s drugim jelima, to utječe na porast šećera u krvi.
Neki stručnjaci vide glikemijski indeks kao trik, jer postoji malo dokaza da povišena razina šećera u krvi dovodi do debljanja ako ste zdravi. Smatraju da je dijeta nepotrebno zakomplicirala stvari i ne pojednostavljuje zadatak odabira zdravije hrane za mršavljenje i upravljanje razinama šećera u krvi.
Odaberi dijete za usporedbu, možeš odabrati najmanje dvije dijete.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345