Ovo je 10 najpopularnijih jela u Hrvatskoj - što mislite?

Možda ste se već susreli s poznatim gastronomskim portalom TasteAtlas. Portal istražuje tradicionalna jela, pića i namirnice iz svih krajeva svijeta. Ova online enciklopedija okusa temelji se na recenzijama korisnika i stručnjaka, pružajući uvid u autentične kulinarske specijalitete svake zemlje.
Portal svake godine također objavljuje rang-liste najboljih svjetskih kuhinja, pa je tako 2024. Hrvatska zauzela 17. mjesto, a mi smo odlučili istražiti koja su to najpopularnija jela iz Hrvatske prema ocjenama TasteAtlasa.
- Koje je vaše najdraže hrvatsko jelo? Pišite nam u komentarima na Facebooku.
1. Brudet
Brudet je jedno od najpoznatijih jela tradicionalne hrvatske kuhinje. Ovaj jednostavan, ali bogat riblji gulaš priprema se duž cijele Jadranske obale, a svaka regija, grad i kućanstvo imaju svoju posebnu verziju recepta.
Iako ne postoji univerzalni način pripreme, osnovno pravilo nalaže korištenje najmanje tri vrste ribe, uvijek narezane na veće komade i ostavljene s kostima. Najčešće se upotrebljavaju škarpina, grdobina, brancin ili druge ribe s bijelim mesom, dok se dodavanjem školjki poput dagnji i škampi dodatno obogaćuje okus jela.
Brudet se kuha u velikim količinama u posudama s debelim dnom. Prvo se riba kratko prži na maslinovom ulju s lukom i češnjakom, a zatim se pirja u gustoj juhi koja se obično priprema od ribljeg temeljca, umaka od rajčice te bijelog ili crnog vina. Po želji se dodaju svježe rajčice, čili papričice i malo octa kako bi se postigla savršena ravnoteža okusa.
TasteAtlas navodi da je Konoba Senko Karuza "most iconic" mjesto gdje možete pojesti brudet. Konoba se nalazi u mjestu Marinje Zemlje na otoku Visu.
2. Štrukli
Štrukli su tradicionalno jelo koje potječe iz Zagorja i Međimurja te ima bogatu povijest dugu nekoliko stoljeća. Iako su štrukli najprepoznatljiviji u tim regijama, uživaju veliku popularnost i u ostatku središnje Hrvatske, posebno u Zagrebu.
Štrukli su jelo od tanko razvijenog tijesta koje se, ovisno o nadjevu, može pripremiti u slanoj ili slatkoj varijanti. Nakon što se tijesto razvuče, napuni i zarola, reže se na manje komade koji se potom kuhaju ili peku. Najpoznatija verzija je slana, punjena svježim sirom, jajima i vrhnjem, a najčešće se peče u pećnici i premazuje maslacem ili vrhnjem.
TasteAtlas navodi da je Le Bistro Esplanade u Zagrebu "most iconic" mjesto gdje možete pojesti štrukle.
3. Fritule
Fritule su izvorno nastale kao blagdanska poslastica i najčešće se pripremaju tijekom božićnih i karnevalskih dana. Iako potječu iz Dalmacije, danas su popularne u cijeloj Hrvatskoj, gdje se uživaju kao omiljeni slatki desert.
Pripremaju se od jednostavnog dizanog tijesta koje sadrži jaja, brašno, mlijeko, maslac i šećer, dok pojedine varijante uključuju dodatke poput grožđica, ribanih jabuka, jogurta ili praška za pecivo.
Njihov bogat okus dolazi od aromatične kombinacije vanilije i citrusa, a tajni sastojak koji im daje posebnu teksturu i sprječava prekomjerno upijanje ulja tijekom prženja je rakija. Osim rakije, često se dodaju rum, voćni likeri ili druga jaka alkoholna pića koja fritule čine laganima i hrskavima.
Tradicionalno se poslužuju posute šećerom u prahu, no moderni recepti uključuju različite slatke dodatke poput otopljene čokolade, šlaga ili karamele.
TasteAtlas navodi da je Konoba Kolinasi "most iconic" mjesto gdje možete pojesti fritule. Konoba se nalazi u naselju Roč koje je smješteno u Istri.
4. Kotlovina
Kotlovina je tradicionalno jelo koje se priprema kuhanjem različitih vrsta mesa, kobasica i povrća u velikoj, plitkoj posudi smještenoj iznad otvorene vatre. Najčešće se sprema na otvorenom, u dvorištima ili vrtovima, gdje se okupljaju prijatelji i obitelj. Iako postoje brojne varijacije recepta, meso se obično začinjava solju, paprom i uljem.
Kotlovina se najbolje poslužuje uz pečeni krumpir ili svježu salatu, čime se upotpunjuje bogatstvo okusa ovog tradicionalnog jela.
TasteAtlas navodi da je Seoski turizam Kezele u Ivanićkom Graberju "most iconic" mjesto gdje možete pojesti kotlovinu.
5. Peka
Peka, poznata i kao sač, stara je tehnika pripreme jela u specijalnoj zvonolikoj posudi. Najčešće se koristi za pripremu mesa, povrća ili plodova mora, koji se začinjaju maslinovim uljem, začinskim biljem i, po želji, vinom te se zajedno polako peku.
Na posudu se stavlja kupolasti poklopac koji se prekriva užarenim žarom, omogućujući sastojcima da se polako kuhaju dok zadržavaju bogatstvo svojih prirodnih aroma i okusa.
Nekada je peka bila osnovna metoda kuhanja u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji, ne samo za pripremu mesa, već i za pečenje kruha, peciva i kolača. Smatra se da potječe iz vremena kada su se namirnice pekle prekrivene glinom, a kasnije se razvila kao jednostavna i pristupačna alternativa u kućanstvima bez pećnica.
TasteAtlas navodi da je restoran Roki's "most iconic" mjesto gdje možete pojesti peku. Restoran se nalazi na otoku Visu.
6. Mađarica
Mađarica je tradicionalni slojeviti kolač koji se obično priprema za blagdane ili posebne prilike. Sastoji se od tankih kora premazanih baršunastom kremom s okusom čokolade, a cijeli kolač završava glazurom od tamne čokolade.
Iako se malo zna o njezinu podrijetlu i etimologiji, vjeruje se da je mađarica izvorno hrvatski desert nastao prema uzoru na tradicionalne mađarske slojevite kolače.
7. Gradele
Gradele su tradicionalna metoda pečenja ribe na otvorenoj vatri, koja dolazi s hrvatske obale. Iako je riba najčešći izbor, na gradelama se mogu peći i meso te puževi. Sama riječ "gradele" odnosi se na jednostavnu metalnu rešetku, ali i na dalmatinski način života, posebice tijekom ljetnih mjeseci.
Riba se obično peče cijela, s glavom ili bez nje, a ključno je postići savršeno pečenje koje zadržava sočnost iznutra i hrskavost izvana. Za vrijeme pečenja, riba se premazuje grančicom ružmarina umočenom u maslinovo ulje. Nakon pečenja, riba se poslužuje uz maslinovo ulje, peršin i češnjak, a kao prilog često dolaze kuhani krumpir ili blanširani blitva.
Za potpuni doživljaj, obrok je najbolje završiti čašom lokalnog vina.
TasteAtlas navodi da „most iconic“ gradele možete pojesti u restoranu Tač u Zagrebu.
8. Čobanac
Čobanac je tradicionalni mesni paprikaš koji dolazi iz Slavonije i Baranje. Jelo se kuha nekoliko sati u velikom bakrenom kotlu koji se visi iznad otvorene vatre.
Obično se koristi mješavina različitih vrsta mesa, od teletine i svinjetine do divljači, a jelo je obogaćeno obilnim količinama luka i posebnom mješavinom slatke i ljute mljevene paprike koja daje bogatu crvenu boju i karakterističan okus.
Čobanac se tradicionalno poslužuje uz svježi domaći kruh, koji upija bogat umak i naglašava okuse jela.
TasteAtlas navodi da je restoranu Kormoran „most iconic“ mjesto u kojem možete čobanac. Restoran se nalazi u naselju Bilje.
9. Dalmatinska pašticada
Dalmatinska pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo od govedine, obično pripremljeno od frikandoa (najžilaviji dio goveđeg buta), koje se marinira u octu i začinima do nekoliko dana. Nakon toga se polako kuha u crnom vinu ili prošeku, uz dodatak pancete, rajčica, sušenih šljiva ili smokava i korjenastog povrća.
Kada je meso kuhano, umak se pasira i dodatno začinjava raznim začinima. Ovo jelo često se poslužuje na svadbama uz njoke ili domaću tjesteninu, uz preporuku da se jelo upotpuni ribanim sirom.
Smatra se da pašticada potječe iz antičke Grčke i Rima, a kroz povijest je putovala preko Mletačke Republike sve do dalmatinskih kuća, gdje je postala ključni dio lokalne kuhinje.
TasteAtlas navodi da „most iconic“ dalmatinsku pašticadu možete pojesti u Konobi Hvaranin u Splitu.
10. Buzara
Buzara je tradicionalna tehnika pripreme plodova mora tipična za obalu Hrvatske, posebno Dalmaciju i Istru. Priprema uključuje kuhanje u kombinaciji maslinovog ulja, vina, češnjaka, svježeg začinskog bilja (uglavnom peršina) i, ponekad, krušnih mrvica. Ova metoda stvara aromatičan umak koji jelima daje svjež okus mora.
Jelo je jednostavno začinjeno solju i paprom, a najčešće se pripremaju škampi ("škampi na buzaru") ili dagnje ("dagnje na buzaru"). Međutim, ova metoda kuhanja često se koristi i za kuhanje vongola, kozica, jastoga, prstaca pa čak i manjih riba.
Buzara se priprema na bijelo ili na crveno, što ovisi o vrsti umaka. Bijela buzara sadrži bijelo vino i osnovne sastojke, dok crvena verzija uključuje svježe rajčice ili umak od rajčice, a ponekad i crno vino umjesto bijelog. Često se poslužuje uz hrskavi kruh kako bi se upio bogat umak.
TasteAtlas nabodi da je Seosko Domaćinstvo Ficović u gradu Stonu „most iconic“ mjesto gdje možete pojesti dobru buzaru.
Vezani sadržaj:
- Objavljena lista najboljih kuhinja na svijetu: Provjerite na kojem je mjestu Hrvatska
- Ovo je 10 najgorih hrvatskih jela prema portalu TasteAtlas - slažete li se?
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od špinata i slanine: Savršen spoj...
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Rižoto s tikvicama
40 min12345