12 razloga da zavolite mediteransku kuhinju
1. Iznenađenje! Nema brojanja kalorija
Primijenite li ovaj tip prehrane, nećete trebati brojati kalorije. Mediteranska prehrana osigurava dobre masti za srce kao što su maslinovo ulje (umjesto maslaca) i riba ili perad (umjesto crvenog mesa). Možete uživati u svježem voću, a standardne slatkiše biste trebali izbjegavati. Također se preporučaju orašasti plodovi i kruh od cjelovitih žitarica. U ovoj prehrani je dopušteno piti crno vino, ali u umjerenim količinama.
2. Sve namirnice su svježe
Kod mediteranske prehrane, naglasak je na sezonskoj hrani koju možete nadopuniti omiljenim namirnicama. Recimo, salatu od mladog špinata i rajčice nadopunite crnim maslinama ili grčkim sirom.
3. Kruh je dozvoljen
Smijete jesti kruh, ali svakako potražite onaj od cjelovitih žitarica. Ima više proteina i minerala od običnog kruha. Isprobajte kruh od cjelovitih žitarica s maslinovim uljem, humusom ili tahinijem.
Provjerite zašto je mediteranska kuhinja najzdravija!
4. Masti nisu zabranjene
Samo trebate tražiti dobre i zdrave masnoće. Njih je najlakše pronaći u orašastim plodovima, maslinama i maslinovom ulju. Te masti pomažu u borbi protiv mnogih bolesti, počevši od dijabetesa pa sve do raka. Začinite jela preljevima na bazi maslinovog ulja.
5. Izbor jela je ogroman
Potražite recepte iz Španjolske, Turske, Maroka i drugih zemalja i upotpunite dnevni jelovnik raznim egzotičnim jelima. Bitno je da se pridržavate osnovnih smjernica mediteranske kuhinje, kao što su bijelo meso, zdrave masti, svježe voće i povrće, i cjelovite žitarice.
6. Začini daju posebnost svakom jelu
Uz dodatak raznih začina, nećete morati dosoljavati hranu. Koristite peršin, bosiljak, korijander, ružmarin, češnjak, papar ili cimet. Svaki začin ima određene zdravstvene prednosti. Korijander i ružmarin imaju antioksidativna i hranjiva svojstva koja djeluju u borbi protiv raznih bolesti.
7. Jednostavni recepti
Mediteranska kuhinja ne zahtjeva vrhunske kulinarske vještine, što automatski smanjuje i vrijeme pripreme jela. Na primjer, za međuobrok možete napraviti miks tvrdog sira, maslina i oraha. Ovaj međuobrok može poslužiti i kao glavno jelo uz prepečeni kruh od cjelovitih žitarica, premazan maslinovim uljem i češnjakom.
8. Vino je dozvoljeno
Da, dozvoljeno je ali u ograničenim količinama. Za vrijeme glavnog obroka, dozvoljeno je popiti čašu vina. Neka istraživanja pokazuju da čaša vina dnevno za žene i 2 za muškarce, imaju izrazite zdravstvene koristi za srce. Također je preporuka piti crno vino, umjesto bijelog. Prije konzumacije se svakako konzultirajte s liječnikom.
9. Nećete osjećati glad
Namirnice koje sadrži mediteranska kuhinja se sporije probavljaju i time produžuju vrijeme sitosti. Ako ipak osjetite glad, pokušajte ju suzbiti uz pomoć malo orašastih plodova, kojom maslinom ili komadićem sira s niskim udjelom masnoće.
10. Lako mršavljenje
Uz mediteransku prehranu ćete lakše skinuti kilograme i postići željenu težinu. S obzirom da sadrži namirnice koje dugo ostavljaju osjećaj sitosti, izgubit ćete kilograme. Osim toga, imat ćete više energije, a preporuča se i redovita tjelovježba koja će potaknuti gubitak kilograma i očuvati cjelokupno zdravlje.
Ova prehrana smanjuje rizik od nastanka raka dojke za skoro 70%!
11. Srce će vam biti zahvalno
Gotovo su sve namirnice iz mediteranske prehrane izuzetno dobre za zdravlje srca. Maslinovo ulje i orašasti plodovi smanjuju loš kolesterol u krvi i povećavaju dobar. Voće i povrće pomažu očuvati zdravlje i vitalnost arterija. Riba pomaže u snižavanju triglicerida i krvnog tlaka. Čaša crnog vina jača srce.
12. Hrani mozak
Mediteranska prehrana je također dobra za mozak. Trans masti i prerađena hrana mogu uzrokovati razne upale. Ovaj tip prehrane bogat je antioksidansima koji pogoduju zdravlju mozga i cijelog organizma.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345