Kako smrznuti i pripremati zamrznute tikvice?
Tikvice su ukusno, zdravo povrće neutralnog okusa koje se može koristiti u raznim vrstama jela, poput rižota, juha ili složenaca. Iako su vrlo jeftina namirnica, nikada nije poželjno bacati neiskorištenu hranu te ako vam je ponestalo ideja kako iskoristiti svježe tikvice, predlažemo vam da ih zamrznete koristeći savjete koje donosimo u nastavku.
Dodavanje tikvica iz zamrzivača je izvrstan način da jelima koja pripremate izvan njihove sezone dodate više povrća. U nastavku donosimo tri načina za zamrzavanje tikvica - naribane, u obliku rezanaca, te u kriškama (ili nasjeckane na komadiće).
Mogu li se tikvice zamrzavati?
Naravno da mogu! Iako će izgubiti hrskavu teksturu koju imaju kada su svježe, smrznute tikvice izvrstan su dodatak juhama, varivima, umacima, muffinima i sočnim kruhovima.
Mogu li se tikvice zamrzavati bez blanširanja?
Tikvice je i preporučljivo zamrznuti bez blanširanja. Dok kod nekih vrsta povrća, poput kukuruza ili mahuna, blanširanje prije zamrzavanja pomaže u zadržavanju teksture i boje povrća, to kod tikvica ne igra značajnu ulogu. Odmrznute tikvice su mekane i vodenaste bilo da ste ih blanširali ili ne.
Kako blanširati tikvice prije zamrzavanja?
Ako ipak želite blanširati tikvice prije zamrzavanja, donosimo način kako to možete učiniti. Procjenjujemo da bi blanširanje tikvica moglo povećati kvalitetu za 5-10%. Evo kako to učiniti:
- Napunite veliki lonac vodom i zakuhajte je. Pripremite ledenu kupku dodavanjem leda u veliku zdjelu vode.
- Tikvice uronite u kipuću vodu i kuhajte ih 60 sekundi.
- Pomoću cjediljke izvadite tikvice i uronite ih u ledenu kupku kako biste zaustavili kuhanje.
- Osušite tikvice prije zamrzavanja.
Kako pripremiti tikvice za zamrzavanje?
Prije zamrzavanja, tikvice narežite na oblik u kojem ih planirate koristiti. Kako biste tijekom godine imali tikvice u raznolikim oblicima, predlažemo da napravite od svakog oblika pomalo.
- Rezanci od tikvica (poznati i kao Zoodles) za juhe i variva: Spiralizirajte tikvice kao što to obično radite. Po želji ih narežite na manje komade. Smrznuti rezanci od tikvica ne funkcioniraju dobro kao zamjena za špagete ili drugu tjesteninu jer ispadnu prilično mekani i vodenasti, ali su odlični u juhama!
- Kriške ili komadići: Tikvice izrežite na kriške ili komade u vama odgovarajućoj veličini. Ubacite ih u smoothie, umiješajte u umak za špagete ili dodajte malo svojoj omiljenoj juhi!
- Naribane: Tikvice naribajte kuhinjskim ribežom, a zatim postavite na sredinu čiste kuhinjske krpe. Krpu skupite i zatim istisnite što više tekućine.
Kako smrznuti tikvice?
- Tikvice dobro operite i uklonite peteljku i vrhove cvjetova. Po želji, tikvice spiralizirajte, naribajte ili nasjeckajte na komadiće.
- Kriške i rezance od tikvica u jednom sloju stavite na lim za pečenje i zamrznite dok se ne stvrdnu, oko dva sata.
- Naribane tikvice raspodijelite na vrećice ili posude za zamrzavanje u jednakim količinama (oko 200g) i zamrznite.
- Smrznute kriške i rezance pospremite u praktičnije spremnike za čuvanje u zamrzivaču.
U kakvim je posudama najbolje čuvati smrznute tikvice?
- Staklene posude za pohranu hrane - Iako zauzimaju najviše prostora od svih opcija, dobre su za višekratnu upotrebu, staklene su i lako ih je posložiti u zamrzivaču.
- Staklenke - Ako zbog pripremanja zimnice imate naviku čuvati staklenke, neke od njih možete koristiti u ovu svrhu. Najbolja je opcija koristiti staklenke s ravnim stranama jer su najsigurnije za zamrzavanje.
- Vrećice za zamrzavanje s patentnim zatvaračem - Ako ste početnici u zamrzavanju i ne smeta vam korištenje plastike za jednokratnu upotrebu, vrećice za zamrzavanje s patentnim zatvaračem su odlična opcija za vas. Uz to, cjenovno su vrlo pristpačne i možete ih pronaći u svim većim trgovinama.
- Vrećice za vakuumiranje - ako imate uređaj za vakuumiranje hrane, iskoristite ga za pripremu tikvica za smrzavanje i uštedite maksimalnu količinu prostora.
Kako kuhati smrznute tikvice?
Ljepota zamrzavanja tikvica je u tome što proces zamrzavanja dovoljno "skuha" tikvice pa ih samo trebate zagrijati prije posluživanja! Nema potrebe za odmrzavanjem, samo ih na kraju kuhanja ubacite u juhe, variva i umake. Za složence ili druga jela u kojima bi dodatna tekućina mogla biti problematična, prvo odmrznite tikvice, a zatim ih osušite ili ocijedite i dodajte u jelo.
Kako peći smrznute tikvice?
Kada idete pripremati kruh ili muffine od tikvica, samo zamijenite svježe naribane tikvice sa smrznutim, bez potrebe za odmrzavanjem. Budući da ste prije zamrzavanja iscijedili većinu vlage, ove smrznute tikvice su savršene su za dodavanje sočnosti vašim omiljenim muffinima i kruhu.
Na koje se sve načine mogu iskoristiti smrznute tikvice?
- Pileća Zoodle juha. Ubacite smrznute rezance od tikvica u omiljeni recept za pileću juhu!
- Stir fry piletina. Umiješajte tikvicu tijekom pripreme stir fryja ili bilo kojih drugih pirjanih jela.
- Goveđa juha od povrća. Jedno od povrća u ovoj klasičnoj juhi mogle bi biti vaše smrznute tikvice! Samo ih ubacite pred kraj kuhanja.
- Pad Thai. Rezance u klasičnom pad thai receptu zamijenite rezancima od tikvica iz zamrzivača.
- Smoothieji. Ubacite malo smrznutih tikvica u bilo koji od vaših omiljenih smoothieja! Njihov blagi okus sasvim je neprimjetan.
Vezani sadržaj:
- Kako sačuvati namirnice svježima i spriječiti bacanje hrane?
- Zašto su tikvice posebno zdrave ljeti: Donosimo 6 ukusnih recepata
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345