5 najčešćih pogrešaka prilikom pripreme mljevenog mesa - radite li ih i vi?
Mljeveno meso je osnovni sastojak mnogih jela, poput špageta bolognese, lazanja ili faširanaca, na primjer. Ipak, često se događa da pri njegovoj pripremi napravimo pogreške koje mogu utjecati na okus i teksturu jela. U nastavku teksta pročitajte pet najčešćih grešaka koje ljudi čine prilikom pripreme mljevenog mesa i kako ih izbjeći.
-
Mljeveno meso: Recepti za ukusna jela koja ćete sigurno pripremati puno puta
-
Koliko dugo mljeveno meso može stajati u hladnjaku? I kako prepoznati da je pokvareno?
Koristite meso iz supermarketa
Meso koje kupujemo u većini supermarketa često nije napravljeno od najsvježijih komada mesa. Također, nije uvijek moguće sa sigurnošću znati od kojih je dijelova mesa napravljeno. Kako biste bili sigurni u svježinu i kvalitetu mesa, bolje je da sami odaberete komad mesa u mesnici i da ga mesar samelje pred vama.
Birate meso s premalim udjelom masnoće
Ljudi se često odlučuju za mljeveno meso s niskim udjelom masnoće misleći da je to zdraviji izbor. Međutim, meso s premalo masnoće može biti suho i bez okusa, posebno kad se od njega pripremaju recepti koji zahtijevaju dulje kuhanje, poput umaka ili juha. Umjesto toga, odaberite meso s malo većim udjelom masnoće, poput mljevene junetine s oko 15-20 % masnoće, kako bi vam meso bilo sočnije, a hrana imala bogatiji okus.
Meso stavljate na tavu izravno iz hladnjaka
Kada stavljate hladno mljeveno meso izravno na tavu, može doći do nejednake i nepotpune termičke obrade mesa, što može biti opasno zbog potencijalne bakterijske kontaminacije. Umjesto toga, pričekajte nekoliko minuta da se meso zagrije do sobne temperature prije nego što ga stavite na tavu. To će osigurati ravnomjernu termičku obradu i smanjiti rizik od bolesti izazvanih hranom.
Previše miješate dok se meso kuha
Prečesto miješanje može razbiti strukturu mesa i ispariti sve njegove sokove. To će rezultirati time da se komadići mesa pretvore u suhe grudice, umjesto da bude sočno. Kako ne biste napravili ovu pogrešku, pustite da se meso prvo lagano zapeče na jednoj strani prije nego što ga počnete miješati i ostavite da se kuha bez pretjeranog miješanja.
Ne kuhate meso dovoljno dugo
Kada pripremate jela s mljevenim mesom, važno ga je potpuno termički obradite kako biste izbjegli rizik od trovanja hranom. Meso bi trebalo postići unutarnju temperaturu od najmanje 71 °C, kako bi se uništile sve potencijalno opasne bakterije. Koristite digitalni termometar za hranu kako biste bili sigurni da je meso dovoljno kuhano prije nego što ga poslužite.
Vezani sadržaj:
- Pastirska pita: Recept za specijalitet od mljevenog mesa i pire krumpira zapečenih u pećnici
- Recept za musaku od krumpira i mljevenog mesa, koja će vam uvijek ispasti savršeno!
- Varivo od kelja, krumpira i mljevenog mesa gotovo u samo 40 minuta!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345