Brzinski fingerfood: 7 predjela gotovh u 15 minuta, koja će oduševiti vaše goste

Brzinski fingerfood: 7 predjela gotovh u 15 minuta, koja će oduševiti vaše goste

Brzinski fingerfood: 7 predjela gotovh u 15 minuta, koja će oduševiti vaše goste
  • Objavljeno: Subota, 03.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva/123RF

Kategorija: Zdrava prehrana

Bilo da imate rođendansku proslavu, neformalno okupljanje s prijateljima ili obiteljsku večeru - predjelo ili usputni zalogajčići su imperativ. Ono što svakako ne želite jest da vam gosti nemaju što grickati dok piju koktele ili da budu gladni dok dovršavate glavno jelo. Ova jednostavna predjela, od kojih se većina može pripremiti u 15 minuta, su pravi put do vašeg statusa odličnog domaćina. Za ova je jela najbitnije da su jednostavna, ukusna i primamljiva, a mi smo baš to imali na umu dok smo ih birali. U nastavku otkrijte recepte za 7 predjela koja oduševljavaju goste.

Caprese pečene cherry rajčice

Tek je početak jeseni i još uvijek možete nabaviti slatke cherry rajčice koje su upijale zrake ljetnog sunca. Ispecite ih, dodajte im mozzarella sir i nešto začina i pustite da se čarolija dogodi sama.

Sastojci:

  • 400 grama cherry rajčica
  • majčina dušica
  • 4 češnja češnjaka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • sol
  • 1 kugla mozzarelle

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Pomiješajte rajčice, timijan, češnjak i ulje i lagano začinite solju. Raširite na lim za pečenje u jednom sloju i pecite dok rajčice ne puknu i lagano porumene, 40-45 minuta. Ostavite neka se ohladi.
  2. Mozzarellu sobne temperature posložite na pladanj i prelijte je toplom smjesom rajčica sa sokom od pečenja. Posolite po potrebi. Poslužite s kruhom tostiranim na maslinovom ulju.

Hrenovke u lisnatom tijestu

Hrenovke u lisnatom tijestu nisu samo rezervirane za proslave dječjih rođendana. Mogu biti jednako primamljive i za odrasle! Odlično se mogu iskombinirati s različitim umacima na bazi majoneze, senfa te bbq i chilly umaka.

Sastojci:

  • lisnato tijesto
  • hrenovke
  • 1 jaje

Priprema:

  1. Rastvorite lisnato tijesto i razrežite ga na trakice koje širinom odgovaraju komadićima hrenovki. Zamotajte hrenovke i napravite rolice.
  2. Rolice premažite razmućenim jajetom i pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180°C 15ak minuta.

Krekeri sa začinima

Krekeri su odličan obrok za grickanje prije posluživanja glavnog jela. Možete ih poslužiti uz krem sir, razne paštete, hummus, baba ganoush ili guacamole. Iznenadite goste i umjesto kruha im poslužite slane krekere koje ste doradili začinima.

Sastojci:

  • začini po ukusu
  • maslinovo ulje
  • kupovni slani krekeri

Priprema:

  1. Kupovne krekere obilno premažite maslinovim uljem i pospite začinima po ukusu.
  2. Pecite ih na 180°C 13ak minuta i poslužite.

Masline i feta sir

Masline i feta sir su vječna asocijacija na bezbrižne dane provedene na prekrasnom Mediteranu. Unatoč izrazito jednostavnom postupku, masline pripremljene na ovaj način su pravo otkriće.

Sastojci:

  • otkoštene masline (sorta Kalamata je dobar izbor)
  • sok 1 limuna
  • maslinovo ulje
  • 2-3 češnja češnjaka
  • začini po ukusu
  • feta sir

Priprema:

  1. Otkoštene masline, limun, maslinovo ulje, zgnječeni češnjak i začine zagrijte i pirjajte nekoliko minuta kako bi se okusi proželi.
  2. Još toplu mješavinu prelijte preko komadića feta sira i poslužite s krekerima ili tostiranim kruhom.

Zamotuljci od sira

Ovo je još jedan recept s lisnatim tijestom koje ima posebno mjesto u svijetu predjela. Priprema mu je vrlo jednostavna, a finalni proizvod oduševljava atraktivnim izgledom i okusom.

Sastojci:

  • 200 g polutvrdog sira po izboru (trik: pokušajte sir spariti s vinom koje ćete poslužiti)
  • 1 jaje
  • dimljena paprika, kajenski papar, sol, crni papar
  • 2 pakiranja lisnatog tijesta

Priprema:

  1. Naribajte sir i zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Razmutite jaje i tanko ga premažite po lisnatom tijestu, kako bi se sir i začini koje ćete posuti bolje zalijepili. Na njega položite drugo lisnato tijesto i lagano ih utisnite jedno u drugo.
  3. Nadjeveno lisnato tijesto narežite na trakice čije ćete krajeve zavrtjeti u suprotne strane i stvoriti zamotuljke kao na slici.
  4. Pecite ih 10ak minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.

Kuglice od sira s pistacijama

Okus sira i orašastih plodova čine savršenu kombinaciju. U ovom se receptu kuglice od krem sira uvaljaju u komadiće sjeckanih pistacija i čine odličan spoj tekstura i aroma te daju poseban vizualni efekt.

Sastojci:

  • krem sir po izboru
  • nasjeckane pistacije
  • začini po ukusu

Priprema:

  1. Od krem sira napravite kuglice i uvaljajte ih u mješavinu sjeckanih pistacija i začina po ukusu. Poslužite uz krekere ili tostirani kruh.

Nachosi sa svinjetinom

Iako je ovo najkompliciraniji recept u ovoj kompilaciji, vjerujte nam da je vrijedno truda. Nachosi sa svinjetinom ne moraju nužno biti samo predjelo, već mogu biti i glavni obrok koji ćete pripremiti za druženje.

Sastojci:

  • 500 g svinjskog mesa (npr. ramsteka ili lopatice), narezanog na tanke trakice
  • 200 g nachos čipsa
  • 200 g naribanog sira (npr. cheddar ili gouda)
  • 1 veći luk, sitno sjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 2 crvene paprike, sjeckane
  • 1 konzerva crvenog graha (oko 400 g)
  • 1 konzerva sjeckanih rajčica (oko 400 g)
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • sol i papar po ukusu
  • 1 žlica ulja
  • 1 žlica sjeckanog svježeg korijandera (opcionalno)
  • kiselo vrhnje

Priprema:

  1. U tavi zagrijte ulje, dodajte luk i češnjak i pržite dok ne omekšaju.
  2. Dodajte trakice svinjskog mesa i pržite dok meso ne postane zlatno smeđe.
  3. Dodajte sjeckane rajčice, crvenu papriku, mljevenu crvenu papriku, sol, i papar.
  4. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne, 15-20 minuta.
  5. Dok se meso kuha, zagrijte pećnicu na 200°C.
  6. Rasporedite nachos čipse po velikom pladnju za pečenje.
  7. Kada je meso gotovo, rasporedite ga po nachos čipsu.
  8. Preko mesa stavite sjeckane crvene paprike i crveni grah pa sve posipajte naribanim sirom.
  9. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-15 minuta, ili dok se sir ne otopi i ne postane zlatno smeđi.
  10. Poslužite toplo s kiselim vrhnjem.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije