Ajovan
Latinski naziv: Trachyspermum ammi
Porodica: Apiaceae (Umbelliferae)
Ostali nazivi: ajowan, ajvini, ajwain, javane
Opis
Biljka pripada porodici Umbelliferae, zajedno s još 2.700 biljaka, uključujući kopar i kumin. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja raste 30 do 70 cm u visinu. Ajovan je porijeklom iz Indije, ali se uzgaja u Iranu, Egiptu, Pakistanu i Afganistanu. Ajovan uglavnom možete pronaći u indijskoj kuhinji, gdje je poznat i kao biskupski korov ili karambol.
Sjemenke ajovana se koriste kao začin. One su sivo - zelene boje, a bojom podsjećaju na sjemenke kumina. Uglavnom se prodaju cijele, odnosno nisu zdrobljene. Sjemenke se često žvaču zbog ljekovitih svojstava. Ajovan ima gorkasti okus, ostavlja osjećaj vrućine u ustima, a nije neobično ako jezik malo utrne na kratko vrijeme. Kada se zdrobi, ajovan ima snažan i prepoznatljiv miris koji podsjeća na majčinu dušicu.
Priprema i pohrana
Ajovan se obično obrađuje pomoću mužara i tučka. Ako nemate mužar i tučak, trljajte sjemenke među prstima i rukama prije korištenja kako biste ih malo smrvili. Kada se sjemenke ajovana koriste cijele, koru sjemenki treba oljuštiti kako bi se oslobodili mirisi i eterična ulja koja će dodatno poboljšati okus. Sjemenke imaju dug vijek trajanja ako se pohrane na tamno i suho mjesto sobne temperature.
Priprema jela
Ajovan se odlično slaže uz hranu bogatu škrobom kao što su kolači i kruh. Odlično se slaže s mahunarkama i korjenastim povrćem. Ajovan je često sastojak curry praha.
Ljekovita svojstva
Sjemenke sadrže eterično ulje, a 50% njegovog sastava čini timol koji ima antimikrobna svojstva. Možete ga pronaći u sastavu pojedinih pasta za zube i parfema. U Indiji se sjemenke ajovana koriste kao lijek za probavne smetnje, ublažavanje simptoma astme i artritisa. Također imaju afrodizijačka svojstva te ga se u Indiji koriste za povećanje seksualne želje.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345