Alge - čudesno morsko povrće
Već stoljećima Istočnjaci su upoznati s blagotvornim djelovanjem algi na ljudsko zdravlje, dok su se na Zapadu počele koristiti u zadnjih tridesetak godina.
Alge su važna namirnica makrobiotičke kuhinje u kojoj čine 2 do 5 posto svakodnevne prehrane, što znači da se jedu u vrlo malim količinama - kao dodatak mahunarkama, povrću ili pak smrvljene kao začin juhama, salatama, riži i ostalim žitaricama. Preporučuju se ljudima koji žele ili iz zdravstvenih razloga moraju smanjiti unos životinjskih bjelančevina jer sadrže i do 70 posto bjelančevina, a uz to su i niskokalorične, kao stvorene za mršavljenje!
Također obiluju vitaminima i mineralima, a najviše jodom, važnim za pravilan rad štitnjače. Upotrebljavajući alge smanjit ćete i potrošnju soli, jer su same po sebi dovoljno slane, tako da jelo u koje ih dodate nećete morati naknadno soliti - idealno za osobe s povišenim krvnim tlakom, kojima je ograničena potrošnja soli. Usto je dokazano da alge snižavaju tlak i kolesterol u krvi te čiste organizam od štetnih tvari. Dobar su izvor i vitamina B12, zaslužnog za stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca, pa se preporučuju onima koji su sa svog jelovnika izbacili meso i mesne prerađevine. Još prije 3.000 godina stari Kinezi su uočili da osobe koje redovito konzumiraju alge žive dulje i kvalitetnije od onih koji to ne čine, a danas se vrlo često pojavljuju nova i opsežnija znanstvena istraživanja o njihovom čudotvornom učinku.
Postoji više vrsta algi od kojih su najpoznatije: agar agar, kombu, wakame, arame, nori, mekabu, hiziki i dulse. Pri njihovom odabiru ne ustručavajte se probati sve dostupne vrste jer otrovnih algi nema, no vodite računa o tome da ne potječu iz zagađenih i industrijskih područja već s čiste obale, na što će vas uputiti deklaracija na proizvodu. Ako nikada ranije niste kušali alge, preporučljivo je početi s onima blažeg okusa, kao što su arame, nori i dulse, a nakon njih možete prijeći i na kombu, wakame, hiziki. Svaka od njih posebno se slaže s pojedinim vrstama namirnica: nori se najčešće upotrebljavaju za pravljenje sushija ili se usitnjene dodaju riži, salatama i složencima, agar agar se koristi za pravljenje želatine, dulse se samljevene najčešće dodaju juhama, povrću i salatama, dok su wakame izvrstan dodatak miso juhama ili prilog povrću. Kombu je prije kuhanja uvijek potrebno namočiti, a najbolje ju je dodati mahunarkama, koje čini probavljivijima te žitaricama. Arame i hiziki se kuhaju na isti način - ne namaču se, kuhaju se oko dvadesetak minuta, a kuhanjem im se količina poveća i do pet puta. Arame se najčešće jedu s korjenastim povrćem, dok se hiziki mogu samostalno peći, ili pržiti u dubokom ulju.
Danas sve spomenute vrste sušenih algi možete naći i u domaćim prodavaonicama zdrave hrane, kao i u nekim trgovačkim centrima. Možda će vam se njihova cijena učiniti visokom, ali imajte na umu da će vam jedno pakiranje jako dugo trajati (na ambalaži ćete naći uputu o količini koja se dodaje u jelo), a doprinos algi vašem zdravlju svakako će biti vrijedan te cijene.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345