8 neočekivanih prednosti konzumacije ananasa
Ananas je više od ukusnog tropskog voća jer tijelu pruža i značajne zdravstvene prednosti. Naime, prema istraživanjima se koristi u narodnoj medicini od davnina. Porijeklom je iz Amerike, a uzgaja se i u tropskim klimama diljem svijeta. Izvrstan je izvor vitamina C, vitamina B, vlakana i minerala poput mangana.
Danas na tržištu možete pronaći svježi, smrznuti, konzervirani i sušeni ananas, što ga čini namirnicom koju možete konzumirati tijekom cijele godine. Konzervirani ananas je praktičan, ali svakako potražite opciju koja je pakirana u vlastitom soku, a ne u sirupu. Naime, sirup je izvor velike količine dodanog šećera koji, ako se konzumira u velikim količinama, može narušiti zdravlje. U nastavku saznajte osam zdravstvenih dobrobiti svježeg ananasa.
Bogat je vitaminom C
Istaknuti nutrijent u ananasu je vitamin C, koji podržava imunološki sustav i pruža antioksidativne prednosti. U 250 grama ananasa ima 78,9 miligrama vitamina C. To je više od preporučenog unosa u prehrani za odrasle žene (koji iznosi 75 mg dnevno) i blizu preporuke za muškarce (90 mg dnevno). Vitamin C je važan jer potiče rast i zacjeljivanje u tijelu, kao što je poticanje stvaranja kolagena za zdravu kožu. Također igra ulogu u puno funkcija, od zacjeljivanja rana do apsorpcije željeza.
Može ubrzati mršavljenje
Možda ste čuli da ananas može dovesti do ubrzanja metabolizma i gubitka težine. Ne postoji puno dokaza koji bi potkrijepili tu tvrdnju, iako istraživanja na životinjama upućuju da sok od ananasa može pomoći u smanjenju stvaranja masnoće i ubrzati razgradnju masti. Ipak, potrebno je više studija na ljudima kako bi se potvrdio taj rezultat.
Možda ćete otkriti i da ovo voće zadovoljava želju za slatkim. Ananas ima manje kalorija od drugih slatkih poslastica, pa ako uživate u porciji ananasa umjesto u kornetu sladoleda za večernji desert, mogli biste unijeti manje kalorija i zauzvrat izgubiti na težini. Ananas također sadrži nešto vlakana (2,3 grama u 250 grama), što vam može pomoći da kontrolirate razinu šećera u krvi i jedete manje jer vam daje osjećaj sitosti, prema Klinici Mayo. Zapravo, istraživanje iz 2022. pokazalo je da je povećani unos vlakana povezan sa smanjenom tjelesnom težinom i postotkom tjelesne masti.
Može imati povoljan učinak na probavu
Ananas sadrži bromelain, mješavinu enzima za koju su studije pokazale da može smanjiti upalu i oticanje nosa, kao i pomoći u zacjeljivanju rana i opeklina. Također se povezuje s poboljšanjem probave i u povijesti se koristio u zemljama Srednje i Južne Amerike za liječenje probavnih poremećaja. Jedno je istraživanje pokazalo da bromelain u ananasu može pomoći u smanjenju učinaka proljeva.
Sadrži mangan koji potiče zdravlje kostiju
Zajedno s kalcijem, mangan u tragovima je neophodan za održavanje jakih kostiju. Ananas je jedan od najboljih izvora tog minerala u hrani. Mangan može pomoći u sprječavanju osteoporoze i poboljšati ukupnu gustoću kostiju. Ipak, pazite da ne pretjerate - prema jednoj studiji, prekomjerni unos mangana može biti opasan i povećati rizik od kognitivnih poremećaja ako suplementirate s više od 11 mg dnevno. Ali nemojte se uzrujavati: bilo bi teško postići te razine samo hranom jer 125 grama ananasa ima manje od 1 mg mangana.
Prepun je zdravih antioksidansa
Jedna studija o ananasu uzgojenom u Kini upućuje da je voće odličan izvor antioksidansa, posebno fenola, flavonoida i vitamina C. Antioksidansi su spojevi u hrani koji mogu pomoći u borbi protiv upala i slobodnih radikala u tijelu. Prema nekim izvorima, slobodni radikali su molekule koje mogu uzrokovati oštećenje stanica i dovesti do zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, Alzheimerovu bolest i probleme s očima. Prehrana hranom bogatom antioksidansima, poput ananasa, može igrati ulogu u suzbijanju tih rizika.
Ima antikancerogena svojstva
Rak nastaje kada se abnormalne stanice u tijelu umnože i preuzmu zdravo tkivo, prema Klinici Mayo. Iako ne postoji zajamčeni način za prevenciju raka, stručnjaci predlažu zdravu prehranu - idealno onu koja je bogata antioksidansima, koje možete dobiti iz ananasa i koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala - kako biste smanjili rizik. Jedna studija upućuje da su prehrana i koncentracije antioksidansa u krvi povezane s manjim rizikom od raka.
Uklapa se u protuupalnu dijetu
Previše upale u organizmu može dovesti do mnogih bolesti, uključujući bolest koronarne arterije, dijabetes, rak i Alzheimerovu bolest, prema Harvard Health Publishingu. Srećom, prehrana bogata protuupalnim namirnicama, poput ananasa, može pomoći u smanjenju upale u tijelu. Prema istraživanju, sadržaj bromelaina u ananasu je razlog njegovih protuupalnih svojstava.
Može pomoći u jačanju imuniteta
Možda biste trebali posegnuti za ananasom sljedeći put kada se borite s prehladom. Jedno je istraživanje pokazalo da su djeca koja su konzumirala konzervirani ananas imala manje virusnih i bakterijskih infekcija u usporedbi s djecom koja ga nisu konzumirala tijekom devetotjednog razdoblja istraživanja. Istraživači su zaključili da jedenje jedne do dvije konzerve (140 do 280 grama) ananasa dnevno može smanjiti vjerojatnost infekcije ili barem skratiti njezino trajanje.
Vezani sadržaj:
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345