Antibiotici mogu imati štetne nuspojave - otkrijte kako se zaštititi!
Antibiotik je vrsta lijeka koja se koristi za liječenje bakterijskih infekcija. Postoji mnogo vrsta antibiotika za suzbijanje ili sprječavanje širenja infekcije. Iako pomažu, ponekad mogu uništiti i dobre bakterije, izazvati proljev i oštetiti jetru. Da bismo zaštitili tijelo od nuspojava antibiotika, potrebno je pripaziti na prehranu tijekom i nakon uzimanja antibiotika.
Ne zaboravite na probiotike!
Uzimanje antibiotika može promijeniti crijevnu floru što može dovesti do proljeva. Srećom, postoje probiotici, žive bakterije, koje mogu smanjiti rizik od ove nuspojave. Probiotike ne smijemo uzimati u isto vrijeme s antibioticima. Probiotici se trebaju uzimati nakon antibiotika, radi vraćanja zdravih bakterija u crijeva. Možete ih uzimati i putem hrane, konzumirajući acidofilno mlijeko, jogurt, kisele krastavce i kiseli kupus, kruh od kiselog tijesta, nepasterizirani miso i začinjeno fermentirano povrće.
Isprobajte najjaču vojsku dobrih bakterija!
Jedite fermentiranu hranu!
Određene namirnice također mogu vratiti ravnotežu tijela tijekom uzimanja antibiotika. Fermentirane namirnice su npr. jogurt, sir, kiseli kupus, kiseli krastavci i umeboshi šljive. Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu fermentirane namirnice imaju veći broj laktobacila u crijevima i manji broj bakterija koje uzrokuju bolesti.
Jedite namirnice bogate vlaknima!
Vlakna mogu pomoći u stvaranju zdravih bakterija u crijevima.
Namirnice bogate vlaknima su:
- proizvodi od cjelovitih žitarica (kaša, kruh, smeđa riža)
- orašasti plodovi,
- sjemenke,
- grah,
- leća,
- brokula,
- grašak,
- banane,
- artičoke.
Nakon terapije antibioticima, u prehranu uvedite što više vlaknastih namirnica.
Isprobajte i ove namirnice koje sadrže probiotike!
Konzumirajte prebiotike!
Za razliku od probiotika koji su živi mikrobi, prebiotici su namirnice koje hrane dobre bakterije u našim crijevima. Veliki broj vlaknastih namirnica spada u skupinu prebiotika. Na primjer, crno vino sadrži antioksidacijske polifenole koje ljudske stanice ne probavljaju, ali ih probavljaju crijevne bakterije. Jedno istraživanje je pokazalo da konzumiranje ekstrakta polifenola crnog vina, tijekom 4 tjedna, može značajno povećati količinu zdravih bifidobakterija (probiotičnih bakterija koje žive u našim crijevima) i smanjiti krvni tlak i kolesterol u krvi.
Kakao također sadrži antioksidacijske polifenole koji imaju korisne prebiotičke učinke na crijevnu mikrobiotu (mikrofloru). Rezultati nekoliko istraživanja su pokazali da kakao povećava broj bifidobakterija i laktobacila u crijevima, i smanjuje broj nezdravih bakterija.
Namirnice koje sadrže prebiotike su:
- bademi,
- pistacije,
- crno vino,
- šparoge,
- banane,
- cjelovite žitarice,
- zeleno povrće,
- kakao,
- poriluk,
- gljive,
- zob.
Zaključak
Liječenje antibioticima je ponekad neizbježno, pogotovo ako se radi o bakterijskim infekcijama. S obzirom da antibiotici mogu izazvati i određene nuspojave, zaštitite crijevnu mikrofloru konzumirajući probiotike tijekom i nakon uzimanja antibiotika. Nakon liječenja se preporuča konzumirati namirnice bogate vlaknima, fermentiranu hranu i prebiotike. Tijekom liječenja je poželjno izbjegavati grejp i hranu bogatu kalcijem jer ove namirnice mogu negativno utjecati na apsorpciju antibiotika.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345