Aromatično začinsko bilje
Još u starom vijeku bila su poznata ljekovita i blagotvorna svojstva aromatičnog bilja. Većina je njih trgovačkim putevima iz Male Azije, Indije i sa Sredozemlja stigla i u naše krajeve te pod utjecajem povoljne klime uspjela se održati i opstati u našem podneblju. Neke od ovih mirodija koristile su se samo u kulinarstvu dok većina ima i višestruka ljekovita svojstva.
Neki od začina pojačavaju apetit, neki smanjuju želju za slatkišima dok su neki od njih višestruko bogati nutrijentima. Iako su kao čajevi najučinkovitiji, njihov utjecaj na zdravlje kao začina, nipošto nije za odbaciti. Dakle, navest ćemo one najučestalije, one s kojima najčešće obogaćujemo svoja jela i one koji su nam najdostupniji.
Bosiljak (basileos, grč.-kralj)
Bosiljak je slatkastog mirisa, intenzivna okusa. Njegovi listići puni su mirisnog eteričnog ulja (0,3-0,8%) estragola ili metilkavikola (linalol, cineol i dr. antiseptične tvari te je ujedno i prirodni konzervans) koje jelima daje savršenu aromu, a ujedno je odlična zamjena za sol te se stoga koristi za sniženje krvnog tlaka. Bosiljak snižava krvni tlak, potiče apetit, utječe na probavu i ravnotežu crijevne flore. Smiruje živčanu napetost, poboljšava pamćenje i koncentraciju, sprečava glavobolju i migrenu.
Istražite 3 prednosti bosiljka!
Energetska vrijednost 100g ovog plemenitog začina iznosi 27 kcal, 2,54g proteina, 4,34 g ugljikohidrata, 3,90g dijetalnih vlakana (pomažu pravilnoj funkciji crijeva, smanjuju rizik od raka debelog crijeva), 0,61g masti te nema kolesterola.
Komorač
Komorač je samonikla biljka, spada u porodicu štitarki, a potječe iz sredozemlja te mu odgovara topla mediteranska klima. Bogat je eteričnim uljima koja jelima daju aromu, a našem organizmu zdravlje. Samo 100g korijena ove mirodije sadrži 31 kcal, 1,24g proteina, 0,20g masti, 7,3g ugljikohidrata, 3,1g dijetalnih vlakana (vežu na sebe otrovne i masne tvari u crijevima te tako smanjuju kolesterol i masnoće u krvi). Bogat je kalijem, mineralom koji snižava visoki krvni tlak te tako utječe na prevenciju srčanog i moždanog udara; manganom i vitaminom C, prirodnim antioksidantom koji uklanja slobodne radikale te potiče stvaranje kolagena.
Pripremite napitak od komorača i korijandra!
Sjeme ove biljke kaloričnije je od korijena (345 kcal/100g), ima više proteina, masti, ugljikohidrata, dijetalnih vlakana te fitosterole. Sadržimangan, željezo, magnezij, kalcij, bakar, fosfor, cink, vitamin C; vitamine B kompleksa: niacin, tiamin, piridoksin, riboflavin. Sjemenke na sebe vezuju vodu jer bubre, te stvarajući osjećaj sitosti usporavaju probavu.
Celer
Celer je zeljasta, aromatična biljka, koji se razvio iz samoniklog celera. Odličan je prijatelj juhama, mesnim i drugim jelima. Celer se osim kuhanog, može jesti i sirov kao grickalica te je tako ujedno i najzdraviji. Jedu se njegov korijen, listovi, stabljika i sjemenke.
Pripremite sok od celera za bolje zdravlje i dulji život!
Korijen celera sadrži aromatična ulja, antioksidant flavonoid apin i aminokiselinu asparagin.Snižava krvni tlak, smanjuje razinu šećera, pomaže osobama sklonim debljanju, pomaže izlučivanju tekućine iz organizma te utječe na smanjenje celulita. Celer pobuđuje apetit, jača otpornost organizma. Sadrži kumarin koji sprečava djelovanje slobodnih radikala, izvor je vitamina K, koji štiti od osteoporoze.
B kompleks pomaže u prevenciji bolesti živčanog sustava te čisti jetru. 100 g svježeg celerovog korijena ima sam 14 kcal, 0,69g proteina, 2,97g ugljikohidrata, 1,60 g dijetalnih vlakana, 0,17 g masti i nema kolesterola.
Peršin
Peršin je dvogodišnja biljka koju najčešće uzgajamo u vrtovima, a potječe sa Sredozemnog mora. Ugodnog je intenzivnog mirisa, njegovo zeleno lišće bogato je vitaminom C (olakšava apsorpciju željeza), beta karotenom, vitaminima B skupine, mineralima kalijem, kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, manganom. Ima i antiseptičko djelovanje. Kako ne bi izgubio svoje nutritivne vrijednosti, jelima se dodaje pri završetku kuhanja dok se može žvakati i sirov.
Peršin je odličan izvor vitamina C i potiče detoksikaciju!
Peršin je dobar diuretik stoga se koristi za čišćenje organizma, za bolesti bubrega, uklanjanje celulita, otežanog mokrenja, oticanja nogu, nadutosti. Oko 100g ima 40 kcal.
Vlasac
Vlasac je višegodišnja lukovičasta biljka, porijeklom iz središnje Azije,čije duguljaste cijevaste listove koristimo u pripremi hrane. Pripada porodici luka, ali je najnježnije arome pa je stoga zahvalan dodatak jelima.
Poznato je njegovi diuretičko djelovanje, pomaže radu bubrega, mokraćnog mjehura i crijeva. Poznato je da podiže krvni tlak zato ga valja konzumirati u umjerenim količinama. Bogat je vitaminom C i vitaminom A.
Vlasac je najbolje koristiti kao svjež dodatak prehrani jer sušenjem gubi nutritivne vrijednosti i aromu.
Mažuran
Mažuran, poput bosiljka dolazi iz obitelji usnjača, porijeklom sa istočnog Sredozemlja. Prirodni je diuretik, ima antibakterijska svojstva, laksativna svojstva, antiepileptik, narkotik, sedativ, stimulans, sedativ.
Novija znanstvena istraživanja potvrđuju ljekovitost kod AIDSa, Alzheimerove bolesti, psihičkihoboljenja, mišićne distrofije i raznih mišićnih grčeva (antispazmotik).
Mažuran u organizmu djeluje na pojačavanje znojenja te se tako izlučuju otrovi iz organizma, pomaže izlučivanju mokraće, radu bubrega te pomaže kod detoksikacije crijeva. Djeluje i kao lijek za želudac jer umiruje želučane bolove. Općenito je stimulator svih unutrašnjih organa, pomaže kod svih vrsta glavobolje. Dokazano snižava krvni tlak.
Koristi se kao začin za juhe, jela od povrća, mesa, divljači.
Ružmarin
Ružmarin je grmolika biljka sitnih ljubičastih cvijetića i malih igličastih listova jakog okusa i ugodnog mirisa, bogat eteričnim uljima. Raste u toplim mediteranskim krajevima, na kršovitom tlu bogatom kalcijem. Iako jakog okusa, izvrstan je dodatak juhama, mesu i ribi.
Energetska vrijednost 100g svježeg ružmarina iznosi 131kcal, 20,7 g ugljikohidrata, 5,8 g masti i 3,3 g proteina, 14,4 g dijetalnih vlakana i 44 mg fitosterola.
Istražite 3 prednosti ružmarina!
Izvor je mangana, željeza, kalcija, bakra i magnezija. Bogat je izvor vitamina C, folne kiseline, vitamina A, piridoksina i panteonske kiseline. Osušeni ružmarin ima veću energetsku vrijednost (100g=331kcal), a sadrži sve vitamine i minerale kao i svježi, čak u većim količinama.
Koristi se protiv nadutosti i za grčeve u trbuhu. Potiče cirkulaciju i dotok krvi prema mozgu, stoga jača pamćenje i koncentraciju. Po novijim istraživanjima pomaže u prevenciji raka. Ima diuretička, sedativna i antiseptička svojstva te jača imunološki sustav.
Kadulja
Kadulja je mediteranska biljka, višegodišnja, raste u kršu, na tlu bogatom kalcijem i ima brojna ljekovita svojstva. Sivih je duguljastih listiva, cvate ljubičastim cvjetovima. Djeluje na čišćenje krvi, dobar je diuretik, potiče izlučivanje tekućine iz organizma, olakšava probavu i probavne tegobe. Regulira znojenje, utječe na izmjenu tvari u organizmu.
U kulinarstvu se primjenjuju listovi, najčešće osušeni kao dodatak pečenim jelima, najčešće masnim te olakšavaju probavu takvih jela i dokazano otvara apetit.
Provjerite može li vas kadulja učiniti pametnijima!
Ovo su tek neki od začina koji rastu na našem podneblju, a imaju najveće nutritivne vrijednosti i najbogatiji su vitaminima i mineralima. Učestalo korištenje obogaćuje vašu prehranu bogatim sastojcima, nezamjenjivim u svakodnevnoj pravilnoj prehrani, a najveća funkcija začina je, osim da oplemeni okus jela, da mu svojim sastojcima pruži "protutežu" te učini jelo lako probavljivim.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345