Mirisni i mekani bagels: Kako pripremiti najpopularnija američka peciva?

Mirisni i mekani bagels: Kako pripremiti najpopularnija američka peciva?

Mirisni i mekani bagels: Kako pripremiti najpopularnija američka peciva?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.05.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Ako ste ikad čuli za bagelse, a sigurni smo da jeste, onda ih vjerojatno povezujete uz jutarnje rituale u New Yorku gdje odlazak u lokalnu pekaru po svježe pečene bagelse predstavlja važan dio vikenda, što smo vidjeli u mnogim filmovima. No, zanimljivo je da su ova peciva nastala na području središnje Europe tijekom 17. stoljeća. Nekoliko stoljeća kasnije, židovski doseljenici donijeli su ih u Sjevernu Ameriku, gdje su postali neizostavan dio američke gastro scene.

  • Omiljeni desert: Donosimo pet recepata za različite vrste cheesecakea

Kod nas nisu baš toliko popularni i možda ih zato rijetki pripremaju kod kuće. Drugi mogući razlog je činjenica da zahtijevaju više truda prilikom pripreme, nego kada je riječ o drugim vrstama pecima. Bagelsi se, naime, prvo kuhaju, a tek onda peku. Zvuči kompliciranije nego što jest, a svi koji su ih probali složit će se da se trud isplatio.

Sastojci:

450 g brašna

1 žlica šećera

1 žlica soli

1 žlica suhog kvasca

250 ml tople vode

1 žlica ulja

dodaci po želji (sezam, mak, sol, cimet, grožđice...)

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac u velikoj zdjeli.
  2. Dodajte toplu vodu i ulje te mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
  3. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane elastično.
  4. Podijelite tijesto na jednake dijelove i oblikujte ih u kuglice. Zatim pritisnite prstom sredinu svake kuglice kako biste napravili rupu.
  5. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i ostavite da odmaraju oko 20 minuta.
  6. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 220 °C.
  7. Kuhajte bagelse u velikom loncu s kipućom vodom 1-2 minute (tijekom kuhanja ih jednom okrenite).
  8. Ocijedite ih i vratite na pleh za pečenje. Po želji, pospite dodacima poput sezama ili soli.
  9. Pecite bagelse 20-25 minuta ili dok ne poprime zlatno smeđu boju.
  10. Poslužite ih svježe pečene ili nakon što se ohlade uz omiljene namaze.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije