Mirisni i mekani bagels: Kako pripremiti najpopularnija američka peciva?
Ako ste ikad čuli za bagelse, a sigurni smo da jeste, onda ih vjerojatno povezujete uz jutarnje rituale u New Yorku gdje odlazak u lokalnu pekaru po svježe pečene bagelse predstavlja važan dio vikenda, što smo vidjeli u mnogim filmovima. No, zanimljivo je da su ova peciva nastala na području središnje Europe tijekom 17. stoljeća. Nekoliko stoljeća kasnije, židovski doseljenici donijeli su ih u Sjevernu Ameriku, gdje su postali neizostavan dio američke gastro scene.
Kod nas nisu baš toliko popularni i možda ih zato rijetki pripremaju kod kuće. Drugi mogući razlog je činjenica da zahtijevaju više truda prilikom pripreme, nego kada je riječ o drugim vrstama pecima. Bagelsi se, naime, prvo kuhaju, a tek onda peku. Zvuči kompliciranije nego što jest, a svi koji su ih probali složit će se da se trud isplatio.
Sastojci:
450 g brašna
1 žlica šećera
1 žlica soli
1 žlica suhog kvasca
250 ml tople vode
1 žlica ulja
dodaci po želji (sezam, mak, sol, cimet, grožđice...)
Priprema:
- Pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac u velikoj zdjeli.
- Dodajte toplu vodu i ulje te mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
- Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane elastično.
- Podijelite tijesto na jednake dijelove i oblikujte ih u kuglice. Zatim pritisnite prstom sredinu svake kuglice kako biste napravili rupu.
- Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i ostavite da odmaraju oko 20 minuta.
- U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 220 °C.
- Kuhajte bagelse u velikom loncu s kipućom vodom 1-2 minute (tijekom kuhanja ih jednom okrenite).
- Ocijedite ih i vratite na pleh za pečenje. Po želji, pospite dodacima poput sezama ili soli.
- Pecite bagelse 20-25 minuta ili dok ne poprime zlatno smeđu boju.
- Poslužite ih svježe pečene ili nakon što se ohlade uz omiljene namaze.
- Trik za najbolje palačinke: Nema veze sa sastojcima, iznenadit ćete se u čemu je stvar!
- Zapečene palačinke punjene šunkom i sirom: Nedjeljni ručak koji će se svima svidjeti
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345