Najsočniji banana bread: Mekana, mirisna i neodoljiva slastica s jednim tajnim sastojkom
Banana bread je klasik među desertima i omiljeni comfort food diljem svijeta. Recept za banana kruh datira iz 1930-ih godina u SAD-u, kada su domaćice tražile način kako iskoristiti prezrele banane koje više nisu bile privlačne za konzumaciju. Ideja je bila genijalna - umjesto da se bacaju, banane bi se koristile za pripremu sočnog desertnog kruha.
Danas je banana bread postao slastičarska institucija, prilagođavajući se raznim prehrambenim preferencijama i stilovima kuhanja. Jednostavan je za pripremu i zahtjeva osnovne sastojke poput brašna po izboru, šećera, jaja, maslaca i naravno, prezrelih banana. Banana daje kruhu nevjerojatnu mekoću i prirodnu slatkoću, a u njega se mogu dodati i razni orašasti plodovi, začini i drugo voće po ukusu.
Osim što je ukusan, banana bread je idealno rješenje za brzi doručak, desert ili kao jednostavna poslastica uz šalicu kave ili čaja. U nastavku donosimo popis sastojaka i postupak pripreme za sočan i ukusan banana bread.
Sastojci:
- 3 zrele banane
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 50 ml ulja
- 1,5 šalica glatkog brašna
- 60 g tamne čokolade
- 1 jabuka
- 1 šalica šećera
- 1 žličica praška za pecivo ili sode bikarbone
- orasi, bademi, lješnjaci, kakao, ostalo suho voće ili kokos po želji
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180 °C.
- U posudi izdrobite banane, dodajte im umućeno jaje, naribanu jabuku, prstohvat soli i ulje. Sve zajedno dobro izmiješajte.
- Zatim u to dodajte brašno, šećer prašak za pecivo. Ponovno sve zajedno dobro izmiješajte.
- Po želji dodajte malo kokosa, oraha, lješnjaka, badema, grožđica, ostalog suhog voća ili kakaa. Sve promiješajte dok se smjesa ne ujednači.
- Lim dimenzija otprilike 17x29 cm obložite masnim papirom za pečenje, u njega izlijte smjesu, malo poravnajte i stavite peći oko 40 minuta. Normalno je da kolač potamni, neće izgorjeti, ne brinite. Probajte s čačkalicom kada je gotov, čačkalica bi trebala van izaći suha.
- Kolač čuvajte u plastičnoj posudi da ostane svjež i nekoliko dana.
U slast!
Vezani sadržaj:
- Varivo od piletine i graška s krumpirom: Ukusna opcija "na žlicu" gotova u 40 minuta
- Njoki s pancetom u bijelom umaku: Ručak gotov u 15 minuta!
- Sacher torta: Bečki klasik koji ćete uz ovaj recept lako pripremiti kod kuće
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345