Što se događa u vašem tijelu kada jedete bobičasto voće svaki dan?

Što se događa u vašem tijelu kada jedete bobičasto voće svaki dan?

Što se događa u vašem tijelu kada jedete bobičasto voće svaki dan?
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.08.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Bobičasto voće spada u najzdravije biljne namirnice. Njihova jarko crvena, plavo-crna, ljubičasta i druge šarene boje znak su mnoštva antioksidansa i flavonoida koji se nalaze u njima, a ljudskom tijelu pružaju razne zdravstvene prednosti.

Najdostupnije bobičasto voće su jagode, borovnice, kupine, maline i brusnice. Sve su ove vrste bogate esencijalnim nutrijentima poput vitamina C, folne kiseline, vlakana i kalija. Bobičasto voće poput acai bobica, bazge i goji bobica također je bogato hranjivim tvarima i pruža slične zdravstvene i prehrambene prednosti. Nastavite čitati kako biste otkrili sve nevjerojatne dobrobiti koje ćete dobiti ako ćete jesti bobičasto voće svaki dan.

Poboljšavaju ukupnu kvalitetu prehrane

Bobičasto voće je jedna od nutritivno najbogatijih namirnica biljnog podrijetla koju možete uključiti u svoju prehranu. Brusnice, borovnice, kupine, maline i jagode su pune brojnih vitamina, minerala i drugih bioaktivnih spojeva bitnih za zdravlje i prevenciju bolesti. Neki od najznačajnijih nutrijenata u bobičastom voću su vlakna, vitamin C, folna kiselina, kalij, mangan, vitamin K i polifenoli, uključujući antocijane i tanine.

Potiče kognitivne funkcije

Istraživanja pokazuju da bobičasto voće ima sposobnost pomoći u održavanju pamćenja i kognitivnih funkcija sa starenjem. Smatra se da bobičasto voće promiče zdravlje mozga poboljšavajući vaskularnu funkciju mozga i smanjujući upale. Pregledni članak objavljen u Neural Regeneration Research izvijestio je da bobičasto voće nudi neuroprotekciju kroz brojne biološke putove.

Može smanjiti šećer u krvi

Zahvaljujući vlaknima i drugim korisnim bioaktivnim spojevima prisutnim u bobičastom voću, studije pokazuju da ono može pomoći stabilizirati razine šećera u krvi i inzulina, kako bi se izbjegle visoke i niske razine za koje se zna da povećavaju rizik od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Na primjer, jedna je studija otkrila da uživanje u bobičastom voću kao dijelu obroka ili međuobroka s drugim ugljikohidratima može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi i inzulina, kao i poboljšati postprandijalnu hiperglikemiju i hiperinzulinemiju kod prekomjerne težine ili pretilih odraslih osoba s inzulinskom rezistencijom.

Možda ćete živjeti duže

Druga studija istraživača Harvard School of Public Health objavljena u BMC Medicine ispitivala je unos veće količine flavonoida među više od 100.000 sudionika i zaključila da su oni koji su konzumirali najviše flavonoida živjeli duže. Borovnice su jedna od namirnica koje su u najvećoj mjeri povezane sa smanjenim rizikom od umiranja. Istraživači su primijetili 5 % manji rizik od smrti za svaka 3,5 obroka tjedno. Autori sugeriraju da povećanje hrane bogate flavonoidima u prehrani, poput borovnica i drugog bobičastog voća, može pomoći produžiti život nekoliko godina.

Možete smanjiti rizik od srčanih bolesti

Bobičasto voće se smatra zdravim za srce zbog svojih korisnih flavonoida koji su u studijama pokazali da pomažu u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti. Znanstvenici smatraju da su koncentracija antioksidansa i poboljšanje rada krvnih žila dva glavna načina kojima bobičasto voće smanjuje rizik od srčanih bolesti. U preglednom članku 50 objavljenih studija objavljenih u Frontiers in Nutrition, autori su zaključili da prehrana bogata bobičastim voćem bogatim antocijaninom značajno smanjuje rizik od koronarne bolesti srca, kardiovaskularnih bolesti i smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Promiču zdravlje očiju

Bobičasto voće ima protuupalna svojstva koja vam mogu pomoći u zaštiti očiju od oštećenja UV zraka. Jedna studija objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da goji bobice povećavaju gustoću makularnog pigmenta, koji je biomarker povezan sa smanjenim rizikom od starosne degeneracije makule, glavnog uzroka sljepoće među starijim osobama. Goji bobice su bogate zeaksantinom, jednim od glavnih karotenoida prisutnih u makuli, koji pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa izazvanog UV svjetlom.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije