Boje prehrane

Boje prehrane

Boje prehrane
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Crveno štiti od raka i potiče na aktivnost

Crvene sorte voća i povrća, rajčica, paprika, malina, jagoda, višanja i jabuka su zahvaljujući crvenim biljnim pigmentima karotenoidima, posebno likopenu, snažni antioksidansi koji neutraliziraju štetne slobodne radikale koji uništavaju stanice našeg organizma, te tako štite od kancerogenih oboljenja.

Osim toga crveno voće i povrće snižava kolesterol i potiče optok krvi, te smanjuju rizik od pojave bolesti srca i krvnih žila, primjerice ateroskleroze i koronarne bolesti srca. Ono potiče izmjenu tvari, štiti vezivno tkivo i djeluje protuupalno, te utječe na zdravlje prostate i štiti kožu oštećenu sunčanjem. Crvena boja djeluje pozitivno i na našu psihu, te nas potiče na aktivnost i stvaralaštvo.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije