Boje prehrane
Kategorija: Zdrava prehrana
Crveno štiti od raka i potiče na aktivnost
Crvene sorte voća i povrća, rajčica, paprika, malina, jagoda, višanja i jabuka su zahvaljujući crvenim biljnim pigmentima karotenoidima, posebno likopenu, snažni antioksidansi koji neutraliziraju štetne slobodne radikale koji uništavaju stanice našeg organizma, te tako štite od kancerogenih oboljenja.
Osim toga crveno voće i povrće snižava kolesterol i potiče optok krvi, te smanjuju rizik od pojave bolesti srca i krvnih žila, primjerice ateroskleroze i koronarne bolesti srca. Ono potiče izmjenu tvari, štiti vezivno tkivo i djeluje protuupalno, te utječe na zdravlje prostate i štiti kožu oštećenu sunčanjem. Crvena boja djeluje pozitivno i na našu psihu, te nas potiče na aktivnost i stvaralaštvo.
Izvor:
frendice.hr
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Špageti s tunom i umakom od rajčice
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345