Bojila
Što su stabilizatori boje?
Stabilizatori boje su aditivi koji su po svom djelovanju srodni bojilima. Od bojila se razlikuju po tome što sami nemaju svojstva boje, ali mogu stabilizati prirodnu boju namirnice tijekom obrade ili skladištenja te spriječiti neželjene promjene boje. Stabilizatorima boje se mogu smatrati i natrijev nitrit (kuhinjska sol s 0,4% natrijevog nitrita), koji se koristi za salamurenje mesnih prerađevina, te kalijev nitrat, koji poznamo i pod nazivom i salitra. Oni pretvaraju crvenu boju krvi u mesu (hemoglobin) i bojilo mišića (mioglobin) u kompleks bojila koji se ne mijenja pečenjem, kuhanjem i skladištenjem. Time se sprječava da se nakon nekog vremena boja mesa promijeni iz crvene u sivu. Premda upotreba nitrita danas nailazi na veliki otpor brojnih stručnjaka i potrošača, jer se u ljudskom tijelu može pretvoriti u kancerogeni spoj nitrosamin, i dalje ga se upotrebljava iz higijenskih razloga, posebice kod velikih proizvođača mesnih prerađevina s duljim razdobljima skladištenja. Nitrit vrlo uspješno ubija bakterije i sprječava razvoj uzročnika botulizma, ponajprije kod mesnih prerađevina u vakumiranom pakiranju, koji mogu dovesti do trovanja hranom opasnog po život. Sumporasta kiselina također djeluje poput stabilizatora boje. Ona sprječava djelovanje enzima koji mijenjaju boju namirnica i pomaže da hrana zadrži svoj izvorni izgled. Upotrebljava se, primjerice, kod sušenog voća.
„Pozelenjavanje" povrća, odnosno držanje povrća u posudama od bakra koje se prije koristilo kako bi povrće izgledalo što zelenije, danas zbog opasnosti od trovanja bakrom više nije dopušteno.
Bojila: što možemo učiniti kao potrošači?
Čak i kad se koriste bezopasna bojila, postavlja se pitanje koliko uopće ima smisla bojiti namirnice. Uobičajen argument za njihovo bojanje, taj da potrošač želi "postojanu kvalitetu", može se opovrgnuti samo ako se, primjerice, odreknemo bojenja maslaca proizvedenog zimi, koji je bljedunjav jer se životinje zimi hrane stajskom hranom. A to bi svakako trebali učiniti - iako se on boji samo bezopasnim provitaminom beta-karotenom. Kao osviješteni potrošači, trebali bismo
- provjeriti nalaze li se na popisu dodataka namirnici umjetna bojila (pri kupnji što više izbjegavajte takve namirnice, a pogotovo one koje su gotovo uvijek obojene umjetnim bojilima, poput slastica i praška za puding)
- ako ste skloni alergijama, izbjegavajte sva umjetna bojila, a posebice tetrazin (E 102)
- kupujte odgovorno: potražnja upravlja proizvodnjom, pa naše odluke pri kupnji na proizvođača često djeluju brže nego zakonske odredbe.
Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345