Bojila
Vrste bojila
Zakonodavstvo razlikuje jestiva bojila, koja se neposredno dodaju u namirnice, i jednu drugu skupinu bojila, koja se smije upotrebljavati samo na površini namirnica. Površinska bojila koja se, primjerice, upotrebljavaju za bojenje korice sira, omota nekih vrsta kobasica i za bojenje uskrsnih jaja, u pravilu se ne jedu zajedno s hranom.
Bojila koja se mogu jesti zajedno s hranom označena su posebnim E(U) brojem, u slučaju da im je upotreba odobrena u svim članicama Europske unije, primjerice kurkumin = E 100. Bojila za prevlake i omote namirnica koji se nc jedu ili za pakovanja označena su C-brojem.
Bojila za žigove, kojima se označava meso, sve se više zamjenjuju vatrenim žigovima.
Posebnu ulogu igraju bojila u kozmetičke svrhe jer ona preko usta mogu doći do želuca, primjerice bojila za ruže-ve za usne, stoga ona moraju zadovoljiti jednako stroge zahtjeve kao i bojila za namirnice.
Zašto se upotrebljavaju bojila?
Bojila se uglavnom upotrebljavaju za uljepšavanje namirnica. Taj postupak ima dugu povijest, a primjenjivali su ga već i Egipćani i Rimljani, prije svega na kraljevskim i carskim dvorovima. No, vrsta boja za bojenje hrane tijekom vremena jako se promijenila. U srednjem vijeku su se zbog pomanjkanja drugih mogućnosti upotrebljavala uglavnom prirodna bojila kao oker (glina), sok crvene cikle, ekstrakti s karotenom dobiveni od mrkve i zeleno bojilo iz listova, klorofil. Početkom 19. stoljeća, zbog sve većih saznanja do kojih se dolazilo razvojem kemije, medu ostalim su se za bojenje upotrebljavali i spojevi olova, bakra i žive vrlo intenzivnih boja. No, uskoro se pokazalo da su ti spojevi otrovni pa je njihova upotreba zabranjena prvim zakonom o bojili-ma iz 1887. godine.
U drugoj polovici 19. stoljeća otkrivena su azo bojila (= indantren), čime su se otvorile nove, dotad nepoznate mogućnosti. Njihove jake boje, koje su se u početku koristile samo za bojenje tekstila, uskoro su se počele upotrebljavati i za bojenje hrane. Tako su, s jedne strane, jela dobila privlačan izgled, a s druge su se strane mogle prodavati i namirnice koje su već bile trule i pokvarene, jer se kupca lako moglo zavarati o pravom stanju stvari.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345