Briga za hranu je briga za zdravlje
Kategorija: Zdrava prehrana
Osobitosti i pravila
Dijetoterapija dijabetesa
Namirnice koje se preporučuju oboljelima od šećerne bolesti, preporučuju se i zdravim osobama s obzirom na energetsku i prehrambenu vrijednost te način pripremanja. Pridržavajući se pravilne i uravnotežene prehrane, može se utjecati na poželjnu razinu glukoze u krvi i time primjereno kontrolirati šećernu bolest.
Svaka dijeta ima svoje osobitosti, no s obzirom na izbor namirnica, pripremu i broj obroka, postoje i neka općenita pravila.
U dijetalnoj prehrani najčešće NIJE PREPORUČLJIVO uzimati...
- masna, jako začinjena, konzervirana i salamurena jela
- trajne salame, kobasice i paštete
- sva dimljena i sušena mesa
- masnu svinjetinu, tovljene patke i guske
- sve umake od pečenja, zaprške, majonezu i jaja u većoj količini
- sve masne, oštre i zrele sireve
- kolače s kremom, orasima, lješnjacima i čokoladom
U dijetalnoj prehrani PREPORUČUJE SE uzimati...
- više obroka u malim, svježe
pripravljenim količinama - lagane biljne čajeve i mlijeko bez masnoće
- obrano mlijeko ili jogurt, svježi sir kravlji
- juhe od povrća i sluzave juhe od žitarica
- nemasnu junetinu, janjetinu, teletinu, ribu
- kuhani krumpir, rižu, tjesteninu
- maslinovo ulje
- povrće koje ne nadima (špinat, mrkva, cikla, tikvica, koraba)
- voće oguljeno ili kao kompot
- sokovi i kašice od svježeg voća ili povrća
Izvor:
vasezdravlje.com
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345