Briga za hranu je briga za zdravlje
Priprema jela
Dijetoterapija kod povišenih masnoća
Prevelik unos masnoća uglavnom dovodi do porasta tjelesne težine, a samim time i razvoja sve raširenijih bolesti srca i krvnih žila.
Kad je riječ o preporukama za prehranu bolesnika i kad govorimo o kvaliteti i kvantiteti obroka, nikako ne smijemo zaobići postupak pripreme jela. Bit pripreme jela, odnosno termičke obrade, jest učiniti ga probavljivim, ukusnim i primamljivim, a bez gubitaka osjetljivih sastojaka hrane (vitamina i minerala) i nastanka nepoželjnih štetnih spojeva.
Tako se preporučuje namirnice pripremati kuhanjem u vodi ili na pari te pečenjem u pećnici u foliji ili vrećici bez dodatka masnoća. Čak i bez obzira na smanjen izbor namirnica, uz malo mašte i snalažljivosti dijetalna prehrana također može na tanjuru izgledati privlačno.
Hrana je, što su i stari Grci razumno shvatili, život i življenje, ona je bit našeg opstanka. Djeluje povoljno na naš organizam, štoviše održava nas u životu. Upravo zbog toga, pravilna prehrana itekako je potrebna zdravom, a još više bolesnom čovjeku.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345