"Starinski" recept za buhtle mekane i drugi dan - morate probati!

"Starinski" recept za buhtle mekane i drugi dan - morate probati!

"Starinski" recept za buhtle mekane i drugi dan - morate probati!
  • Objavljeno: Nedjelja, 21.04.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Buhtle su ukusan desert koji potječe iz središnje Europe, a posebno su popularne u zemljama poput Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske. Ovaj slatki nabujci od dizanog tijesta se obično pune nadjevima poput marmelade, džema ili kreme od čokolade ili vanilije, na primjer.

  • Jogurt pita: Jednostavan recept za "starinski" kolač koji baš svi vole

Ovaj desert se ne priprema samo za posebne prigode poput Božića ili Uskrsa, već je popularan i kao svakodnevna slastica za doručak, popodnevnu užinu ili desert nakon večere. Njegova jednostavna priprema i bogat okus čine ga savršenim izborom za sve generacije i prilike. U nastavku pročitajte popis sastojaka i puni postupak pripreme za najmekše buhtle.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 50 g šećera
  • prstohvat soli
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 80 g maslaca, omekšanog
  • 2 jaja
  • nadjev po izboru (čokoladni namaz, marmelada, džem)

Priprema:

  1. U velikoj posudi pomiješajte brašno, suhi kvasac, šećer i sol. Dodajte toplo mlijeko i omekšani maslac te jaja.
  2. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično, oko 8-10 minuta. Po potrebi dodajte malo brašna ako je tijesto previše ljepljivo.
  3. Prekrijte posudu krpom ili prozirnom folijom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu dok ne udvostruči svoj volumen, otprilike 1-2 sata.
  4. Kada se tijesto udvostručilo, razvaljajte ga na radnoj površini na debljinu od oko 1 cm.
  5. Izrežite tijesto na kvadrate ili pravokutnike, ovisno o veličini koju želite za svoje buhtle.
  6. Na svaki komad tijesta stavite žlicu vašeg omiljenog nadjeva, ostavljajući rubove slobodnima.
  7. Pažljivo zarolajte tijesto kako biste zapečatili nadjev unutra. Oblikujte svaku roladu u oblik loptice i stavite ih u namašćen lim za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih.
  8. Prekrijte lim krpom i ostavite buhtle da se još jednom dižu na toplom, otprilike 30-45 minuta.
  9. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  10. Pecite buhtle u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, ili dok ne poprime zlatno smeđu boju.
  11. Po želji, pospite buhtle šećerom u prahu prije posluživanja.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije