Špageti carbonara: Originalni talijanski recept, sa samo 5 sastojaka

Špageti carbonara: Originalni talijanski recept, sa samo 5 sastojaka

Špageti carbonara: Originalni talijanski recept, sa samo 5 sastojaka
  • Objavljeno: Utorak, 12.11.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Carbonara je dobro poznato jelo od špageta, slanine i karakterističnog umaka od jaja. Nastala je tijekom Drugog svjetskog rata u Rimu, kada su talijanski ugljenari - poznati i kao "carbonari" - pronalazili načine kako da se što jednostavnije i jeftinije prehrane. Tijekom povijesti su osnovni sastojci poput tjestenine, jaja, slanine gunacale te sira pecorino postali prepoznatljivi sastojci carbonare diljem svijeta, gdje se i danas poslužuje.

Trik kako spriječiti koagulaciju jaja u carbonari je u pravilnom postupku pripreme. Naime, nakon što se tjestenina skuha al dente, važno je maknuti je s vatre prije nego što se doda smjesa jaja i sira. Također, umak se mora dodavati postupno i brzo promiješati kako bi se ravnomjerno rasporedio po tjestenini, sprječavajući time zgrušavanje.

Sastojci (za dvije osobe):

  • 300 g tjestenine spaghetti
  • 100 g guancialea (možete zamijeniti pancetom)
  • 2 žumanjka (neki koriste samo žumanjke, a pravilo je jedno jaje po porciji)
  • 100 g sira pecorino (možete zamijeniti parmezanom)
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
  2. U posebnoj zdjeli napravite gustu smjesu od jaja i sira (možete je razrijediti s malo vode u kojoj se kuhala tjestenina) te začinite solju i paprom.
  3. Narežite guanciale na trakice i prepržite na tavi. Kada postane hrkav, uklonite ga iz tave, a masnoću na tavi podlijte s malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
  4. Maknite s vatre pa dodajte skuhanu tjesteninu i prelijte smjesom od jaja i sira. Miješajte dok se svi sastojci dobro ne prožmu.
  5. Na vrh dodajte hrskavi guancale i poslužite toplo.

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije