Špageti carbonara: Jedini recept koji vam treba, sa samo 5 sastojaka

Špageti carbonara: Jedini recept koji vam treba, sa samo 5 sastojaka

Špageti carbonara: Jedini recept koji vam treba, sa samo 5 sastojaka
  • Objavljeno: Utorak, 13.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Carbonara je dobro poznato jelo od špageta, slanine i karakterističnog umaka od jaja. Nastala je tijekom Drugog svjetskog rata u Rimu, kada su talijanski ugljenari - poznati i kao "carbonari" - pronalazili načine kako da se što jednostavnije i jeftinije prehrane. Tijekom povijesti su osnovni sastojci poput tjestenine, jaja, slanine te sira pecorino ili parmigiano postali prepoznatljivi sastojci carbonare diljem svijeta, gdje se i danas poslužuje.

Trik kako spriječiti koagulaciju jaja u carbonari je u pravilnom postupku pripreme. Naime, nakon što se tjestenina skuha al dente, važno je maknuti je s vatre prije nego što se doda smjesa jaja i sira. Također, umak se mora dodavati postupno i brzo promiješati kako bi se ravnomjerno rasporedio po tjestenini, sprječavajući time zgrušavanje.

Sastojci:

  • 200 g tjestenine spaghetti
  • 100 g slanine
  • 2 jaja
  • 50 g parmezana
  • svježe mljeveni crni papar

Priprema:

  1. Najprije skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
  2. Dok se tjestenina kuha, stavite slaninu na suhu tavu i pržite je dok ne postane hrskava.
  3. U zdjeli pomiješajte jaja, parmezan i crni papar.
  4. Kad je tjestenina gotova, ocijedite je i stavite je natrag u tavu s pancetom ili slaninom.
  5. Maknite tavu s vatre, a zatim dodajte smjesu jaja i parmezana te brzo promiješajte kako bi se sastojci sjedinili. Poslužite odmah i uživajte!

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije