Špageti carbonara: Originalni talijanski recept, sa samo 5 sastojaka
Carbonara je dobro poznato jelo od špageta, slanine i karakterističnog umaka od jaja. Nastala je tijekom Drugog svjetskog rata u Rimu, kada su talijanski ugljenari - poznati i kao "carbonari" - pronalazili načine kako da se što jednostavnije i jeftinije prehrane. Tijekom povijesti su osnovni sastojci poput tjestenine, jaja, slanine gunacale te sira pecorino postali prepoznatljivi sastojci carbonare diljem svijeta, gdje se i danas poslužuje.
Trik kako spriječiti koagulaciju jaja u carbonari je u pravilnom postupku pripreme. Naime, nakon što se tjestenina skuha al dente, važno je maknuti je s vatre prije nego što se doda smjesa jaja i sira. Također, umak se mora dodavati postupno i brzo promiješati kako bi se ravnomjerno rasporedio po tjestenini, sprječavajući time zgrušavanje.
Sastojci (za dvije osobe):
- 300 g tjestenine spaghetti
- 100 g guancialea (možete zamijeniti pancetom)
- 2 žumanjka (neki koriste samo žumanjke, a pravilo je jedno jaje po porciji)
- 100 g sira pecorino (možete zamijeniti parmezanom)
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
- U posebnoj zdjeli napravite gustu smjesu od jaja i sira (možete je razrijediti s malo vode u kojoj se kuhala tjestenina) te začinite solju i paprom.
- Narežite guanciale na trakice i prepržite na tavi. Kada postane hrkav, uklonite ga iz tave, a masnoću na tavi podlijte s malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
- Maknite s vatre pa dodajte skuhanu tjesteninu i prelijte smjesom od jaja i sira. Miješajte dok se svi sastojci dobro ne prožmu.
- Na vrh dodajte hrskavi guancale i poslužite toplo.
Dobar tek!
Vezani sadržaj:
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345