Cezar salata: Recept za najpoznatiju salatu na svijetu - vrijeme da je sami pripremite
Cezar salatu je osmislio Caesar Cardini, talijanski kuhar koji je imao restoran u Meksiku, gdje je salata i nastala 1924. godine. Cardini ju je navodno spontano napravio na Dan nezavisnosti SAD-a, 4. srpnja, kada je restoran bio pun gostiju, a zalihe namirnica su bile pri kraju. Tada je iskoristio ono što mu je bilo dostupno i tako osmislio Cezar salatu.
Danas je Cezar salata popularna diljem svijeta upravo zato što je vrlo ukusna i lagana te se jednostavno priprema. Kombinacija svježe rimske salate, trakica piletine, hrskavih krutona i kremastog dresinga mnogima je idealan izbor za lagani ručak ili zasitni međuobrok.
Sastojci:
- 300 g pilećih prsa
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol i papar po ukusu
- 100 g krutona (domaći ili kupljeni)
- 1 velika glavica rimske salate (oko 200 g)
- 50 g parmezana (naribanog)
Za dresing:
- 1 jaje (ili 1 žlica majoneze ako želite izbjeći sirova jaja)
- 2 fileta inćuna (oko 10 g)
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žličica Dijon senfa
- 100 ml maslinovog ulja
- 25 g naribanog parmezana
- sol i papar po ukusu
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 °C. Pileća prsa premažite s malo maslinovog ulja, posolite i popaprite. Pecite piletinu u pećnici 20-25 minuta dok ne postane zlatno smeđa i pečena do kraja. Ostavite da se ohladi, a zatim narežite na tanke trakice.
- Ako radite domaće krutone, narežite stari kruh na kockice (oko 2 cm). Prelijte ih s malo maslinovog ulja, posolite i popaprite. Pecite ih u pećnici na 180 °C dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi, 10-15 minuta.
- Za pripremu dresinga, ako koristite jaje, stavite ga u blender zajedno s inćunima, češnjakom, limunovim sokom i senfom. Ako ne koristite jaje, zamijenite ga majonezom. Polako dodajte maslinovo ulje dok miješate kako biste dobili kremasti dresing. Dodajte naribani parmezan, sol i papar po ukusu i još jednom dobro promiješajte.
- Isperite i osušite listove rimske salate, zatim ih natrgajte na manje komade. U veliku zdjelu stavite salatu, dodajte trakice piletine, krutone i naribani parmezan. Prelijte dresingom i dobro promiješajte. Poslužite odmah, po želji pospite dodatnim parmezanom i svježe mljevenim crnim paprom.
Vezani sadržaj:
- Najbolja krumpir salata: Tajna je u sastojku koji ne koristite, a imate ga u hladnjaku
- Topla njemačka krumpir salata sa slaninom - recept koji morate probati!
- Najbolja grah salata: Recept uz koji vam neće trebati ni jedan drugi
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345