Činjenice o mastima
O mastima
Masti sadrži puno kalorija, a većina nas jede previše masnoća, što uzrokuje povećanje težine.
To ne znači da su sve masnoće loše. Postoje različite vrste masti i trebamo neke masnoće u prehrani, kako bi naše tijelo funkcioniralo ispravno. Mast pomaže tijelu apsorbirati određene nutrijente te je dobar izvor energije.
Zasićene masnoće ("loše masti") se nalaze u prerađenim mesnim proizvodima, kao što su kobasice, slanina, maslac, svinjska mast, kolači i peciva. Previše zasićenih masnoća može podići kolesterol i tako povećati rizik od bolesti srca i moždanog udara.
Nezasićene masti, ili 'dobre masti', nalazi se u avokadu, orasima i sjemenkama, plavoj ribu poput lososa, svježe tune i skuše, u suncokretovom i maslinovom ulju. Te masti mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi. Većina nas treba bi imati za cilj zamijeniti neke od zasićenih masnoća s tim dobrim masnoćama.
Visoke masnoće i niske masnoće
Dobar način da se smanji unos masnoća je pročitati ambalažu. Gotovo svaka hrana na polici dolazi s oznakom koja će vam reći koliko ukupne masnoće i zasićenih masnoća hrana sadrži.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345