Cjelovite žitarice: zašto su dobre
Što cjelovite žitarice mogu učiniti za vas
Kardiovaskularne bolesti
Cjelovite žitarice za razliku od rafiniranih žitarica znatno snižavaju ukupni kolesterol, lipoproteine niske gustoće (LDL ili loš kolesterol), trigliceride i inzulin. Svaka od tih promjena smanjenje rizik od kardiovaskularnih bolesti. 21 posto manje izgleda za kardiovaskularne bolesti imali su ljudi koji su jeli 2,5 ili više serviranja cjelovitih žitarica dnevno, u usporedbi s onima koji su jeli manje od dvije porcije tjedno.
Dijabetes tipa 2
U studiji provedenoj na više od 160.000 žena čije su zdravlje i prehrambene navike istraživači pratili 18 godina, one žene koje su u prosjeku jele 2 do 3 serviranja cjelovitih žitarica dnevno, imale su 30 posto manju vjerojatnost za razvoj dijabetesa tipa 2 od onih koji su rijetko jeli cjelovita zrna.
Rak
Velika, petogodišnja studija provedena na 500.000 muškaraca i žena ukazuje na to da jedenje žitarica, ali ne i dijetalnih vlakna, nudi skromnu zaštitu od raka debelog crijeva.
Probava
Vlakna u cjelovitim žitaricama pomažu spriječiti zatvor. Ona također pomažu u sprečavanju divertikulitisa (razvoj malih vrećica unutar debelog crijeva koje se lako upale), a smanjuju i tlak u crijevima.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345