Cjelovite žitarice: zašto su dobre
![Cjelovite žitarice: zašto su dobre](/site/assets/files/10129/kolac_kruh25.300x160.jpg)
Što cjelovite žitarice mogu učiniti za vas
Kardiovaskularne bolesti
Cjelovite žitarice za razliku od rafiniranih žitarica znatno snižavaju ukupni kolesterol, lipoproteine niske gustoće (LDL ili loš kolesterol), trigliceride i inzulin. Svaka od tih promjena smanjenje rizik od kardiovaskularnih bolesti. 21 posto manje izgleda za kardiovaskularne bolesti imali su ljudi koji su jeli 2,5 ili više serviranja cjelovitih žitarica dnevno, u usporedbi s onima koji su jeli manje od dvije porcije tjedno.
Dijabetes tipa 2
U studiji provedenoj na više od 160.000 žena čije su zdravlje i prehrambene navike istraživači pratili 18 godina, one žene koje su u prosjeku jele 2 do 3 serviranja cjelovitih žitarica dnevno, imale su 30 posto manju vjerojatnost za razvoj dijabetesa tipa 2 od onih koji su rijetko jeli cjelovita zrna.
Rak
Velika, petogodišnja studija provedena na 500.000 muškaraca i žena ukazuje na to da jedenje žitarica, ali ne i dijetalnih vlakna, nudi skromnu zaštitu od raka debelog crijeva.
Probava
Vlakna u cjelovitim žitaricama pomažu spriječiti zatvor. Ona također pomažu u sprečavanju divertikulitisa (razvoj malih vrećica unutar debelog crijeva koje se lako upale), a smanjuju i tlak u crijevima.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Knedle od kruha
30 min12345 -
Recept tjedna
Pečeni krumpir s vrhnjem: Kremasti prilog...
1:30h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345